Zoran Radulović: Licemjerje bez granica

Ima nedjelju dana kako je uniformisani policajac – pripadnik specijalne jedinice – u centru Herceg Novog i usred bijela dana polomio rebra Slavku Peroviću (58), nekadašnjem osnovnom tužiocu sa Cetinja, pjesniku, osnivaču Liberalnog saveza, čovjeku koji će biti upamćen kao dosljedni zagovornik obnove državne nezavisnosti Crne Gore i ljuti protivnik onih koji su Crnu Goru obeščastili uvlačeći je u balkanske ratove s kraja prošlog vijeka. „Slava, suze i cvijeće za one koji su poginuli, a dovijeka bili prokleti oni koji su ih tamo poslali“, komentarisao je Perović 1992.tragične događaje sa Dubrovačkog ratišta. Tada mu ipak nijesu lomili rebra i onesviješćenom stavljali lisice.

Svašta su Slavko Perović i LSCG preturili preko glave u minulih 22 godine. Policija ih je šikanirala, prebijala i hapsila. Ništarije klevetale po kafanama, stranicama Pobjede i u Skupštini Crne Gore… Pamti se huk razularene mase („željezarci“, tepali su im sagovornici vlasti) koja je u Nikšiću spriječila održavanje tribine Reformskih snaga Anta Markovića, dok se iz publike – skoro pa nezainteresovano – smijuljio lokalni načelnik CB-a,Miodrag Daka Davidović.

Žive su slike sa mitinga za mir održanog pred Parlamentom, „polaznici“ koje je na skup iz KAP-a poslala fabrička sekcija DPS-a naoružane motkama, vilama, kosijerima i makar jednom eksplozivnom napravom (aktivirana u koritu Morače) i poruka koju im je sa stepenica Skupštine uputio Predrag Vušurović , u ime mladih liberala: „Puške u soške, a pamet u glavu“.

Nijesu zaboravljene batine koje su liberali dobili u Baru, kojim je gazdovao tadašnji načelnik CB-a Branko Bujić. U sjećanju su ostale policijsko-četničke barikade na putu ka Bijelom Polju i Beranama, mojkovački policajac koji kamenicom lomi šoferšajbu autobusa okićenog balonima i njegove kolege koje su odlučile da pretresu one naoružane balonima okrećući leđa „ratnicima“ koji su ne skrivajući oružje prepriječili drum.

Pamti se i prepričava i Slavkov skupštinski poziv na dvoboj tadašnjem ministru policije Nikoli Pejakoviću, motivisan time što su uniformisani „čuvari reda i mira“ na putu Podgorica – Cetinje zaustavili i prebili ljude koji su Peroviću krenuli u goste…

Svašta se pamti. Ali se ne pamti da je uniformisani policajac – kažu da je isti nekoliko puta osuđen zbog nasilničkog ponašanja – zoreći se u centru Herceg Novog silom koja mu je u posjedu i koju je kadar upotrijebiti, lomio kosti Slavku Peroviću i onda mu onesvješćenom stavio lisice.

Za tako nešto smo morali sačekati 22 godine. I Crnu Goru „lidera u regionu“ u kojoj je Filip Vujanović presjednik države, Igor Lukšić presjednik vlade a Milo Đukanović njihov presjednik. I eto, dočekali smo.

„Ono što mi se desilo na Škveru je klasična policijska namještaljka“, komentarisao je Slavko Perović nakon što su ga pustili iz policijske stanice i otpustili iz Opšte bolnice u Meljinama nakon ljekarskog pregleda.

Crnogorski zvaničnici nijesu propustili priliku da ponude svoju interpretaciju policijskog terora na gradskom šetalištu u Novom. „Već je počela da radi unutrašnja kontrola“, obradovao nas je Ivan Brajović, ministar unutrašnjih poslova poželjevši „brz i uspješan oporavak gospodinu Peroviću“. Nešto slično saopštio je i v.d. direktora Uprave policije Božidar Vuksanović. I on je kaže, Peroviću poželio dobro zdravlje. „Što se tiče policajca Božidara Jaukovića postupak će biti sproveden u skladu sa Zakonom i Uprava policije će sve svoje aktivnosti zasnivati na utvrđenjim činjenicama“, rekao je Vuksanović novinarima. Suštinu je prećutao.

Kako je moguće da višestruki nasilnik nosi uniformu crnogorske policije? Ko je odgovoran za taj propust i kako je kažnjen? Informacija da je Jauković suspendovan ne znači baš ništa. Zapravo, javnost još očekuje informaciju da je suspendovan autor policijskog saopštenja koji je „ničim izazvan“, sa svima nama podijelio informaciju (tačnu ili ne) o tome koliko su promila alkohola u krvi imali ljudi koji su sjedjeli u kafani. Kršeći Zakon o zaštiti ličnih podataka.

To je Zakon na koji su se nadležni iz Uprave policije pozvali kada su odbili da MANS-u odgovore na pitanje da li je i koliko puta M.Č., sin državne tužiteljke i službenik u Osnovnom tužilaštvu u Podgorici, zadržan na triježnjenju nakon što je ustanovljeno da vozi pijan. Zbog tog propisa, takođe ne znamo koliko je i kome Taksin Šinavatra platio da bi dobio crnogorsko državljanstvo i biometrijski pasoš. Zakon ne važi za Slavka Perovića.

Ako je već do esnafske solidarnosti, ne mora autor sramotnog saopštenja da trpi bilo kakve konsekvence. Dovoljno će biti da Vlada razriješi i onako nezakonito imenovanog direktora Uprave policije a da resorni ministar, slijedeći princip komandne odgovornosti, podnese ostavku.

Vratismo se Vladi, Milan Roćen, ministar inostranih poslova, poslovično suzdržan i oprezan zbog različitih informacija o događaju u Herceg Novom, ipak se usudio da iznese nekakav vrijednosni sud: „To je nešto što ne treba državi Crnoj Gori, a ni gospodinu Slavku Peroviću“. Šta ne treba Slavku Peroviću? Slomljena rebra!? Nije Roćen tek tako zaslužio status jednog od najbližih saradnika Mila Đukanovića. I u dobru i u zlu.

I premijer Lukšić se, sve ponavljajući tezu da „to nikome ne treba“, potrudio da demonstrira svoju državničku mudrost: „Čini mi se da je potrebno obezbijediti civilizovano građansko ponašanje od strane svih aktera u incidentu.“ Sporna je Lukšićeva teza da uniformisani nasilnik i tučeni civil dijele odgovornost za počinjeno nasilje. Više od toga, ipak, brine odsustvo spoznaje da premijer nije nadležan za civilizovano ponašanje svih građana Crne Gore. Njegova odgovornost su oni koji nose uniforme. I ta odgovornost povlači neke obaveze. Lukšić ih, izgleda, nije svjestan. Izuzev kada je ugrožen njegov lični interes kao u aferi listing.

Da je drugačije, premijer Lukšić ne bi mjesecima izbjegavao da novinarima odgovori na, čini se, banalno pitanje: čita li on ili neko njegovu Pobjedu koju uređuje Srđan Kusovac, nastavljajući, finansiran našim novcem, tradiciju brutalnog nasilja nad kritičarima režima. Lukšić bi trebao znati – Slavko Perović je među prvima iskusio šta znači zamjeriti se Pobjedinim nalogodavcima. Knjige su napisane o tome kako je 90-ih lagala novina kojom su komandovali Milo (Đukanović), Momir (Bulatović) i Svetozar (Marović). Koliko je ono hiljada Crnogoraca Slavko Perović obećao Franju Tuđmanu?

„Glave svih nas bile su u torbi, svaka džukela je mogla da nas sretne na ulici i ubije i to bi naišlo na sveopšte odobravanje“, opisivao je kasnije Perović amibijent s početka devedesetih čijem kreiranju je Pobjeda dala nemjerljiv doprinos.

Još bi nešto morao znati premijer Lukšić. Pisaće se knjige i o njegovoj Pobjedi.

Ako ne vjeruje, neka pita kolegu, potpresjednika DPS Filipa Vujanovića. Vujanović je svom komentaru događaja u Herceg Novom dao i ličnu crtu. Objašnjavajući kako „maksimalno i iz sve snage“ osuđuje napad na Perovića, Vujanović je pomenuo kako bivši lider LSCG „zavrijeđuje veliko poštovanje zbog dosljednog zalaganja za ideju državne nezavisnosti“. Još je Presjednik Crne Gore dodao: „Radi se o slučaju koji zavređuje pun prioritet i maksimalnu ažurnost“.

Sve to nije bilo dovoljno da zaboravimo kako je Vujanović, kao ministar pravde, ćutao dok su čelnici SDA hapšeni, mučeni i suđeni u montiranom sudskom procesu; kako je Vujanović, kao ministar policije, ostao nijem na nezapamćen niz nerazriješenih zločina koji je zapljusnuo Crnu Goru. Umjesto toga, ministar policije Filip Vujanović je u Skupštini Crne Gore čitao anonimna pitanja protiv Slavka Perovića i njegove porodice. Bilo je to možda i najsramotnije poglavnje crnogorskog parlamentarizma. Ostalo je zapisano kako je Vujanović tim postupkom „poručio šta je sve rukovodstvo Crne Gore (bilo) spremno da učini da bi se obračunalo s onima koji nijesu bili u istom stroju sa njima – tada velikosrpskim nacionalistima“.

Vujanović, prije svega samome sebi, nikada neće moći da odgovori na pitanje da li je i on, čitajući u Skupštini izvode iz sabranih djela policijskih špijuna i podmetača podstakao policajca Božidara Jaukovića na nasilje prema Slavku Peroviću?

Državni zvaničnici su papagajski ponavljali da ne znaju šta se tačno dogodilo prošle srijede. Ovdašnjim nevladinim organizacijama bilo je dovoljno nekoliko sati da u svojim bazama podataka pronađu izvode iz biografije policijskog službenika Božidara Jaukovića. Tako je Boris Raonić direktor Građanske alijanse (GA) predočio kako je Jauković nekoliko puta prijavljen Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije, i osuđen u najmanje tri slučaja. „Najdrastičniji slučajevi su zbog prebijanja Miloša Konjevića iz Herceg novog i advokata Ratka Roganovića iz Nikšića“, podsjetili su iu GA na ono što je vlast htjela da prešuti. Jauković je prema izvorimaMonitora, u nastupima bijesa znao pretući i svoje kolege policajce.

Kako je i dalje policajac – u Vladi znaju, ali neće da kažu.

Milo Đukanović je, valjda, jedini partijski lider koji se nije oglasio povodom prebijanja Slavka Perovića. Možete reći kako to nije fer. A možete priznati da on makar nije licemjeran. I ne stavlja obloge tamo đe njegovi lome kosti. Slavko Perović kaže kako Jauković u Herceg Novom radi za dva poslodavca. Zvanično on je službenik Uprave policije Crne Gore. Nezvanično, u službi je Aca Đukanovića. Vlast ni o tome nije obaviještena.

izvor: monitor.co.me

Comments

 1. oce da ga uvuku SLAVKA U NOVE IGRE IZBORNE I PROTESTNE SAMO STO IM TO NECE PROCI!!!!!!BOJKOT…….OTPOR!!!!!!!!!!

 2. Наслов све говори, мишкоперовићевски ћата пише оде Славку Перовићу. Процјенио шеф да је Славко пролупао и да више није опасност. Сад га више не питају откуд му новац, сад му пишу оде. Дивна су ова подсјећања, још само да подсјети на други круг избора 97-ме и подршку мањинској Влади 2003-ће. Тада није било ни балвана, ни каменица, ни пиштоља. У Ђукановићеву задњицу се зашло добровољно. Знајући ком миљеу аутор текста припада, то су му вјероватно омиљени сегменти Перовићеве политичке каријере.

  На десетак мјеста у тексту стоји ријеч “Пресједник”. Не чудим се новинарима тога листа али се чудим лектору, ако га уопште имају.

  • Nikada neću zaboraviti naslov Monitora “Ko visoko leti, nisko pada”!!!
   a na naslovnoj slika Slavka Perovića, kojem su posvećivali desetine stranica uporedo sa CKL-om. Eto time se bavio Monitor, koji danas licemjerno, bez granica, piše ovakve tekstove. Kada bi neko iz druge familije, krenuo sa kolumnom, “i mi smo znate bili motori ovakve Crne Gore protiv koje se sada borimo, mi smo bili zaduženi za pranje biografije Mila Đukanovića”, možda bi se moglo govoriti o nečemu iskrenom, a ovako sa svetačkih pozicija, i navodno iz pozicije ugroženih ovako pričati, da, licemjerno je, da, bez granica.

  • Kako ti lupetaš…
   Onako licemjerno, demokratski, fora libertarijanac, a podao si i bezobrazan kao da dijeliš šinjel sa Ladom Tajovićem, samo vam je šinjel sa dva lica.

  • Dakle sverc cigareta iz Zlenike, za Filipa je bio legalni posa, a Talijani zbog tog sverca
   Osudise svoje mafijase, koji su preuzimali te cigarete u Bariju, na godine i godine robije, sekvestrirase im svu imovinu i optuzise Jeknicku i Mila, kao glavne organizatore sverca, dok recimo Aca, ne dotakose, i ako je on taj koji je naplacivao novac od sverca, stvarajuci tako kapital za svoju Prvu banku. Danas je taj isti Filip predsjednik Crne Gore i cudi se sto mu zemlju smatraju mafijaskom drzavom. Postala je to i uz njegovu pomoc u vrijeme kada je bio ministar policije, tako da su to i njegove zasluge, koje ne smiju biti zaboravljne.

 3. Prolazi i druga sedmica od pokusaja Slavkovog ubistva u Herceg Novom, a druga familija i njeni mediji,crnogorska opozicija, i NVO sektor predvodjen MANS-om gromoglasno cute. Od njih, zajedno, generalno nista nisam ocekivao, svi su oni igraci dugovratog Dona iz Rastoka. Njegove lutke u njegovom lutkarskom, mafijaskom igrokazu. Ali, ipak, u dnu srca, nadao sam se, da ce pokusaj Slavkovog ubistva, proizvesti u njihovim dusama, barem trunku kajanja, za sve ono sto su tom istom Slavku radili, svih proteklih godina. Pogotovo sam se nadao, da ce Misko Perovic i mediji koji su pod njegovom kontrolom,oni koji su godinama ucestvovali u hajkama i medijskom satananizovanju Slavka i LSCG i brojnim medijskim atentatima nad njima, izaci iz svojih drugomafijaskih rupa, i urliknuti svom snagom svoga glasa na sve cetiri strane svijeta i reci- NE,NE, NE ! ODAKLE VAM PRAVO DA CRNOGORSKU MORALNU I INTELEKTUALNU VERTIKALU POKUSATE UBITI?

  Ocekivao sam ostar, beskompromisan, ubitacan uvodnik Miodraga Perovica u njegovom Monitoru, u kom ce se obratiti sefu prve familije i skresati mu u brk, za sraman pokusaj Slavkove likvidacije.

  Ocekivao sam zestoku kolumnu Zeljka Ivanovica u Vijestima, tim prije sto se uskoro navrsava godisnjica njegovog monstruoznog prebijanja. Mislio sam da ce ga njegova sudbina, i ono sto je on proziveo od mafijasa, nacerati da u kolumni zestoko osudi ono sto je bilo namijenjeno Slavku.

  Par dana, pre pokusaja Slavkovog ubistva, navrsila se bila godisnjica streljanja Duska Jovanovica, pa sam se ponadao da ce mozda Balsa Brkovic svoju kolumnu posvetiti zlocinu na hercegnovskom skveru. Mislio sam da ce pisac “paranoje u Podgorici” reci jasno sefu Prve familije ” Milo Ubico”. Nadao sam se da ce autor sramnog teksta iz CKL “Cmarko Serovic” Djukanovicev Peter Clemenza iz tog doba, priznati da je dao ogroman i nemerljiv doprinos u ubijanju LSCG i njegovog lidera.

  Prevario sam se! Moja nada nije bila realna, jer Misko, Zeljko i Balsa su bili, jesu i ostace dozivotne HULJE. Ostace djukanoveceve lutke za vjeki-vjekova!

  Cuti Crna Gora i danas 15 dana nakon ubistva. Nema Darka Sukovica da pozove Slavka u svojoj Zivoj Istini, nema poziva od Petra Komnenica , nema Slavka na Javnom servisu u emisiji ” U centar”.

  Opozicija i MANS se bave Aleksandrom Damjanovicem koji je odavno kibicovao mesto Toma Hejgena i grebe rukama i nogama da bude prvi do DONA. Mladjani Damjanovic sve zaklinjuci se u svoje snpovsko postenje i cast, spreman je i dupe dati, i to vise ne krije, da bude stalni clan PRVE familije. I to je svima jasno, osim liderima NOVE i PZP i MANS-a, koji nas danima smaraju sa njihovim predstavama, namerno potiskujuci pokusaj Slavkovog ubistva u drugi plan. Nemam nikakve sumnje da bi i oni jako voleli da su na Damjanovicevom mestu, i da ih on svakodnevno poziva telefonom sa zasticenih brojeva i pusta pesmu Bijelog Dugmeta “Sta bi dao da si na mom mjestu”.

  Zato, svima onim koji iskreno zele slobodnu i demokratsku Crnu Goru, koji zele lustraciju, otvaranje tajnih dosijea, restituciju, ne preostaje nista drugo nego da se skupimo,okupimo i krenemo u tesku bitku za nasa rodjenu i nerodjenu decu, svjesni, da smo sami i da nam niko ne zeli pomoci, i da ne

 4. Јаго, знаш ли ону од Достојевског, “сви смо ми изашли испод Гогољевог Шињела”? Имамо и ми из АНБ-а изреку – сви смо ми изашли испод Ладо-Тајовић шињела. Ух, како бије Сунце у прозоре на булевару Светог Петра цетињског, не помаже клима уређај. Морам зват Лада да ми узме један ледени чај кад се врати са задатка.

  • Evo da naučiš, da ne mlatiš tako bezveze:
   “Sjedište Agencije za nacionalnu bezbjednost je u Podgorici, Bulevar revolucije br. 1, tel. br. (+382) 20 402 – 705, fax. br. (+382) 20 402 – 853
   Web sajt: http://www.anb.me

   Samo vi dijelite šinjel, ledeni čaj i sladoled. Obojica ste demokrate do jaja.

 5. milo kad oce u crkvu prvo zapali svijecu za s'atu, jer boljega spasioca iz btike u bitku nije mogao ni sanjat u zadnjih dvadeset godina.
  ovo je lose odradjen pokusaj atentata na njega, na s'atu velicanstvenoga i premudroga, jer ga je jaukovic udario u sivu zonu, nit ga je ostetio, nit ga je dobro naljutio, propade sansa da se utvrde izbori prije izbora.
  kakvo dno dna, ovo nasvijet nema nidje bez kod nas.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.