Brancode: Postanite svjesni svoje uloge u društvu

piše: Brancode

Desilo se i to u Crnoj Gori – nezadovoljstvo je ispoljeno na ulicama. Uradili ste to vi koji morate što prije da shvatite da se ovo vas najviše i tiče. Postanite svjesni svoje uloge u društvu, naučite da pokažete svoj ponos. Protest je, evidentno, imao svojih mana, ali neka vas to ne obeshrabri. Ako je ideja iskrena, sigurno će biti bolje – ne odustajte!
Ne obazirite se na izjave crnogorske “opozicije”, recite im: “Gospodo, gledamo vas već previše dugo kako (ne)radite, ne miješajte se, demagozi!”.
Ogradite se od izjava podrške koje su upućene od strane režima, recite im: “Vaša podrška je licemjerna, Vi ste skuvali ovu čorbu!”.Tražite od vaših najbližih da vas podrže, recite im: “Majko, želim da učim, a sjutra mi to možda niko neće cijeniti. Podrži me, u pitanju je moja budućnost!”.
Poručite policajcima, medicinarima, vatrogascima, profesorima, nastavnicima i ostalima da radite to i zbog njihove djece, jer oni i jesu vaši roditelji, vi jeste njihova djeca!
Ne dozvolite da vas kupe i zadovolje sitnicama, da sve preokrenu u njihovu korist, da stvore konfuziju, da obesmisle vaše djelovanje. Budite pažljivi, ne smijete nikom dati povoda da obezvrijedi ovaj trud. Konkretno, ako su neki od Vaših vođa omladinci partija iz režima, recite im, ne da napuste studente, nego neka napuste partiju! Jer ti ljudi, ako su iskreni, prvo su studenti, pa tek onda članovi partije. Ovo je možda i najbitnije, morate biti apsolutno nezavisni od cijele političke strukture!
Šta god da bude, ne posustajte i ne predajite se, druženje i zajedničke akcije će sigurno izroditi mnoštvo poznanstava i podići nivo kontakata. To vam niko ne može oduzeti.
Za kraj, pitanje za svakog od vas pojedinačno:
Kako vidiš sebe i društvo u kom živiš u budućnosti? Da li želiš da živiš u društvu korupcije, nepotizma, gdje svako gleda svoju guzicu i važi parola: “vrijediš koliko si podoban i poslušan”. Ili želiš društvo u kom većina razmišlja i radi u pravcu opšteg dobra, a ti vrijediš koliko si zaslužio?
Razmisli, i kreni od sebe, razmišljaj dugoročno – misli na svoju budućnost!

Comments

 1. like

 2. Добар текст, добре поруке. Аутономија, регистровање проблема и његовог извора и активно укључивање у друштвена дешавања као засебна друштвена група. Додуше, ја сам благи песимиста по овом питању. Познајем њих неколико из садашње гарнитуре Студентског парламента и мислим да ту нема капацитета за нешто више од повремених парадирања. Студенти са Филозофског из Никшића су донекле слободнији, од ових одавде не очекујем ништа посебно. Дабогда не био у праву.

 3. Isto pocinje na S, a zavrsava se na O says:

  Uvijek se na toj garnituri moze zasiti neka nova sara, i izgledace potpuno drugacije… :)
  Tako da, ako Bog da, bice tu raznovrsnih sara, boja, linija… i to ce tako SVE ZAJEDNO, izgledati prelijepo.

 4. “Konkretno, ako su neki od Vaših vođa omladinci partija iz režima, recite im, ne da napuste studente, nego neka napuste partiju! Jer ti ljudi, ako su iskreni, prvo su studenti, pa tek onda članovi partije.”
  Mislim da je to zaista najznačajnije u čitavoj priči, a naročito u dijelu politizacije skupa.
  Odlično, Brancode!

 5. Odlicna analiza, kao i uvijek!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.