Dnevnik 1

U današnjem “Dnevniku” vam prenosimo prazničnu atmosferu unutar jedne crnogorske porodice.
Na licu mjesta je kolega Đakomo Galanda.

Dnevnik počinje za 30 minuta, a „obična“ crnogorska porodica se priprema za ručak i proslavu 13. jula. Otac je stavio crnogorske zastavice na komodu i TV, velike zastave okačio na balkon i prozor, a onu, njemu posebno milu i dragu, stavio na centralno mjesto u dnevnoj sobi. Stariji sin je puštao crnogorske izvorne pjesme na starom radiju kasetaru. Ćerka je postavljala sto za ručavanje, prekrivši ga stolnjakom u bojama crnogorske zastave. Zlatni orao zauzimaše gotovo svako važnije mjesto u kući. Mlađi sin donese tati kačket, naravno u bojama Crne nam Gore.

Majka ih pozva da sjednu da ručaju. Iz šerpe ili teće se pušila prvoklasna, ukusna, domaća popara. Ocu napuni tanjir, starijem sinu do pola pjata, a ćerki svega jednu četvrtinu. Za nju i najmlađeg sina ne ostade ništa. Majka ustade i iz kese izvadi freški hleb. Izreza po krišku sebi i sinu uz sve osmijeh.  Mali ljutito uze hleb i prkrsti ruke.

Otac ustade, ugasi radio, upali televizor i namjesti još jednom, svoju diku i ponos, zastavu u ćošku. Dnevnik RTCG 1 je počinjao tačno u 3:30, naravno, himnom! Svi ustaju sa ocem na čelu, ogrnut zastavom i sa crnogorskim kačketom na glavi, svi osim ljutog, najmlađeg sina. Otac ga gađase kasikom, viknu mu da mora da ustane i pjeva, da mora da poštuje, 13. jul je! Dječak momentalno ustade, bacivši koricu hleba na sto i stavi ruku na srce. Sredinu je pojeo…

Nakon završetka himne ponovo sjedoše. Svi gledaše u TV, pratiše dnevnik i ručaše, vrele, ukusne popare, ko je imao. Istorija Crne Gore, junački dani, svenarodni ustanak 1941 godine. Narod mobilisan u odbranu svoje države, u odbranu časti i slobode, protiv okupatora i neprijatelja. Majka bješe srećna zbog toga što su žene bile tako hrabre da su i one učestvovale u ustanku!

Onda slijedi prilog o značaju današnjih vladajućih partija u podizanju ustanka, kao i značaju finansijske podrške Prve banke Crne Gore. Uz snimke polaganja cvijeća i paljbe plotuna uz državne zvaničnike, otac i djeca ponosito pojedoše posljednju kašiku popare. Otac viknu: „Živjela nam Crna Gora!“ Majka odvajaše koricu od sredine…

Zatim uslijedi prilog o rezultatima popisa. Otac puče od sreće kad viđe sveopšti napredak njegove države i partije. Sve ide kako treba, kako je planirano. Opsova rođenog brata i pomazi po glavi najmlađeg sina koji jedva žvakaše žilavu koricu.

Nakon toga uslijedi prilog o našim uspješnim trans-atlantskim-sajber-kosmičkim-alkatel integracijama. Naši ministri u razgovoru sa kolegama iz Moldavije, Burundija, Makedonije, Palaua, Albanije, Kosova i Južnog Sudana. Poruka je vrlo jasna – Samo što nismo ušli, već smo jednom nogom prošli vrata!

Mirno, izbečenih očiju, otvorenih usta, naginjući se blago prema TV-u, srećna crnogorska porodica s oduševljenjem isprati kompjuterski snimak budućeg auto-puta. Bješe to jubilarno hiljadito prikazivanje istog. Srećni zbog činjenice da će, čim kupe automobil, ovim putem biti vrlo blizu mora, srećna porodica reče u glas: „Blago nama!“ –viknuše svi, osim najmlađeg sina! Uslijedi prilog o  jahtama, kruzerima, vilama na crnogorskom primorju, nevjerovatnoj Budvi i posjeti sada vec 100 000 000 turista.

Uslijediše redom prilozi o nevjerovatnoj uspješnosti naših „foka“ u razbijanju narko kartela. Uhvaćene su sve krupne ribe – svima dobro poznati dileri iz LK i bulevara Save Kovačevića, za koje svi dobro znaju čime se bave i odakle im novac. Otac ponosno ustaje i aplaudira, ljubi i veliča Veljovića  i šalje mu čestitke.

„ Zadovoljna porodica“ sa oduševljenjem prihvata činjenicu da pojeftinjuje gorivo sa 1.4 na 1.39 i što nam je banana najjeftinija u regionu i šire. Majka, pruživši sinčiću sredinu, zaplaka, a na pitanje ponosnog oca zašto plače odgovara – „Od sreće, banane su jeftine!“

Na kraju, uslijedi prilog o vremenu. Otac kaže da je dobro kad je toplo, sve je dobro samo da se ne troši struja za grijanje. 40 stepeni nije toliko strašno jer nam je more blizu, ubijedi ih voditeljka vremenske prognoze.

Srećna i zadovoljna obična crnogorska porodica je imala dobar ručak, država je napredovala i slavila na svim poljima. Nacionalni ponos je dosegao nevjerovatne granice! Najmlađi sin je sve to čudnim, ljutim pogledom pratio i na kraju uzviknuo:

„Ja sam gladan! A kad ćemo da kupimo bananu?! A zašto nikad nismo bili na moru?!“

Comments

 1. Njam, njam – popara!

 2. Popara, ima se, moze se

 3. I na kraju praznicne vecere, po dobrom obicaju, idu sponzori ukupnog drustvenog ambijenta. Porodica se zahvaljuje Prvoj banci osnovanoj 1901. godine prije nove ere. tj.u vrijeme trece egipatske dinastije…

 4. „Ja sam gladan! A kad ćemo da kupimo bananu?! A zašto nikad nismo bili na moru?!“
  Kako su nezahvalna ova današnja đeca, ona bi sve sad i odmah.

 5. perfect stranger says:

  Одлично Ђакомо Галанда :)

 6. Đakomo Galanda u svom stilu. Bez koske :)

 7. Plannco Wallach S. says:

  bio sam u Beogradu nekih par godina pred refherendum. kad je gost za susjednim stolom primijetio da pomalo pretezem u govoru na dje-dje, pocheo je prichati prijateljima za stolom da je prije neki dan bio u Crnoj gori i da ce uskoro tamo “dole” ljudi pocheti umirati od gladi.
  fakat, u svim post “SFRJ” ko se nije privlastio ili prishlepao uz one “kojima je Bog dao” sad kusaju poparu. stvar je u drugome, u svim post “SFRJ” na vlast su doshli takvi kuchkini sinovi i lopovi da je dobro da josh kamenje nijesu “pochupali” iz zemlje i rasprodali.
  samo podizanje gradjanske svijesti i medjugradjanske pomoci i solidarnosti moze pomoci u promjeni sistema i vlasti. jer, “liberalni” kapitalizam je legalizovana drzavna mafija.

 8. Giacomo, Giacomo…
  Geniale, vero e triste.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: