Microsoft kupio Skype

izvor: bhportal.net

Američka softverska kompanija Microsoft dogovorila je kupovinu internetskog telefonskog servisa Skype za 8,5 milijardi dolara, što je do sada najveći ugovor u 36-godišnjoj istoriji Microsofta, javljaju američki mediji.
Kupovinom Skypea Microsoft će dobiti vrijedan “alat” koji će mu biti od koristi i pomoći da se što bolje pozicionira na tržištu pametnih telefona. Naime, Microsoft ovom kupovinom dobija direktan pristup mnogobrojnim korisnicima i mogućnost da integriše Skype na svoju mobilnu platformu Windows Phone 7.
Spomenimo da Skype ima 663 miliona korisnika širom svijeta. Korisnici te usluge tokom prošle godine proveli su 207 milijardi minuta razgovarajući sa svojim prijateljima, preko chata na Skypeu ili koisteći videpozive.
Inače, o prodaji Skypea se mnogo govorilo posljednjih mjeseci. Zainteresovani su bili i Facebook i Google, međutim izgleda da nisu bili dovoljno ozbiljni.
Microsoft je ipak izvršio najveću kupovinu u svojoj 36-godišnjoj istoriji. Pretpostavlja se da je krajnji cilj jačanje prisutnosti na tržištu pametnih telefona i bolja saradnja s Nokijom.
Internetska aukcijska kuća eBay kupila je Skype za 2,6 milijardi dolara 2006. godine, nakon čega je 2009. prodala 70 posto dionica za dvije milijarde dolara. Skype je do danas bio u većinskom vlasništvu grupe investitora, na čelu s firmama Silver Lake i Andreessen Horowitz.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.