Insajderi svih fondova, ujedinite se!

piše: Berzanski igrač (van forme)

Rijetka svijetla tačka poslednjih ojhaha mjeseci, čiji je izgleda zadatak da makar malo osvijetli sumornu, davno oplakanu i prežaljenu crnogorsku berzansku scenu, i koja je sumirala i na jednom mjestu prikazala sva berzanska i malverzantska nepočinstva glavnih, prljavih igrača (znate li koga zovu Prljavi Deda Mraz?;) najvećeg crnogorskog investicionog fonda, jeste web site www.eurofondinsajder.me. Predstavljenu paukovu mrežu malo ko može danas u Crnoj nam Gori pomisliti da razmrsi, sve dok Prljavi ispijaju savjetničke kafe sa predsjednicima (Košarkaškog saveza, Vlade, Komisije…).

Dok se god ove i slične mreže i dalje pletu, džaba svima nama svi finansijski eksperti, finansijski izvještaji, svi bilansi, sve tehničke i fundamentalne analize, svi pokazatelji…sve njih skupa prljavi pauci u par sekundi obmotaju i pretvore u svoju žrtve. Međutim, iako nemoćni, lijepo je vidjeti da neko ima volje da ovako nešto i dalje radi, da ima hrabrosti da prljavima kaže da su prljavi, da ima bar zeru nade da će se ovdje nekad još nešto čisto pojaviti, osim konstantog pranja prljavih para, obraza i prljavih biografija.

Međutim, tražiti zaštitu i poštovanje Zakona od onih koji ih sami ne poštuju i ne miješaju se u svoj posao (ovdje mislim na Komisiju za HOV) je već u startu posao osuđen na propast. Ali to nije razlog da im se svima ne nasmijemo u lice i bar tako pokažemo da je naše pamćenje za pedalj duže od onog kakvo bi prljavi željeli da nam je. Kao dobar prilog za Drugi kanal i segment borba protiv kolektivne aMNEzije može da posluži reklama te iste Komisije za hartije od vrijednosti iz 2008.godine, kojom je regulator na jedan prljav način „promovisao“ crnogorsko tržište kapitala. Reklama, koja se vrtjela po crnogorskoj štampi u junu mjesecu 2008 je otprilike glasila „Ako ste 2002. godine uložili 1 euro na tržištu kapitala, danas imate oko 400 eura, a ako ste 2002. godine oročili 1 euro danas imate 2 eura.KO LAŽE… Prvo, od početka trgovanja na crnogorskim berzama koje je otprilike počelo te 2002. pa do juna 2008 godine kada je pomenuti oglas krasio stranice dnevne štampe, kapitalizacija i vrijednost indexa nisu porasli 400 puta, već mnogo manje (iz objedinjenih podataka tadašnje dvije crnogorske berze, a koji se sada mogu vidjeti na Montenegroberzi, vrijednost objedinjenog indexa MONEX na dan 01.marta 2003. godine bila je 1.013 poena, dok je 29. maja 2008. godine MONEX brojao svega 21.351 poen). Lagali su i tad, zašto ne bi i sad („Nijesmo primijetili da fondovi iznose novac iz zemlje“, Zoran Djikanović, Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti, Pobjeda / 27.02.2011).

TAJ I KRADE… Drugo, oni koji su poslušali tadašnjeg i sadašnjeg „regulatora“, zaradili su samo čir na želudcu. Od uloženih 400 eura u junu 2008, danas ko ima 100 eura taj je dobro prošao. Da ispostavimo fakturu regulatoru?

Posmatrajući taj jednostavni grafik kretanja indexa Montenegroberze vidi se da je berza u tim trenucima (kada je državna Komisija trošeći svoje, tj moje, tvoje i naše pare, podsticala nerealna očekivanja i narušavala fer-plej utakmicu) već bila u ozbiljnoj krizi, kako su cijene akcija gubile na svojoj vrijednosti i strmoglavo propadale od svog najvišeg nivoa tj pika koji je bio godinu ranije (ljeto 2007). Pored toga što je svojim spornim oglasom širila neistine, Komisija je jasno kršila zakone koje je sama donijela. Komisija je kako tada, tako i sada u obavezi da „definiše preduzimanje mjera i obezbjeđuje funkcionisanje tržišta na pošten način, i uz transparentno informisanje“. Je li taj oglas tada, kao i ovo poslednje oglašavanje u Pobjedi transparentno informisanje?! Zakon takođe zabranjuje članovima Komisije da daju mišljenje o povoljnosti i nepovoljnosti kupovine ili prodaje hartija od vrijednosti. Baš?!

Možda ovo podsjećanje iz prošlosti nije toliko zanimljivo i aktuelno, ali ga svakako ne treba zaboraviti, pogotovu ako se zna kakve su posledice snašle neznaveni, naivni crnogorski živalj nakon sloma berze. Komisija za HOV i dalje nastavlja sa nemiješanjem u svoj posao, dok fondovi ne haju. Sa cjelokupno zaduženom imovinom (Eurofond), iscijeđeni do skoro poslednjeg centa, nekima od njih je svejedno da li će biti kažnjeni ili ne (HLT), neki bi da se transformišu i upravljaju nekretninama (Trend i MIG), neki kupuju poslovne prostore od istog svog gazde dok im Pamela gura dojku u oko, a Lady Gaga pjeva na uvce (AtlasMont). Svima njima je zajednička osobina – prljavi prevaranti!

Zato svaka podrška insajderima uz poziv da ih bude što više!

Comments

 1. Djakomo Galanda says:

  Respect !!!

 2. Milovan Vukov Jankovic says:

  Danas je u CGi , najteze naci ZIRANTA, jer brat brata zajebe, a o LOPOVSKIM FONDOVIMA, nema rijechi, shto se GRBO RODI VRIJEME NE ISPRAVI,
  gora je MORALNA CGa BIJEDA, od MATERIJALNE,
  POSHTENO I ISKRENO; PA KO KOGA ZAJEBE,
  akcionarska drushtva i fondovi se BAZIRAJU NA POVJERENJU,
  a u koga DANAS U CGi vi imate povjerenje, da mu nacrtanu ovcu date na CHUVANJE, ako je ne zakolju oni ce je ukrast.

 3. Odličan tekst!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: