Joхан Нагел: Хирошимо, љубави моја!

hiroshima-mon-amour-alain-resnaisТрулеж црногорског друштва је попут депоније на Васовим водама.  Њен смрад уједа километрима прије него што је угледате. Од чега смо болесни, од чега смо здрави, како вели пјесник Д.Ј.Данилов, то више нико поуздано не зна. Много је, и превише, рекао бих, оних који сматрају како имају право да нуде љекове и оздрављење, само зато што су навукли бијеле мантиле. У стварности, бијелим мантилом диче се и месари. За разликовање ових „професионалаца“, у Црној нам Гори, није неопходна велика мудрост. Тек нешто елементарног поштења и мало расуђивања.

Али, да ствар буде лакша, постараli су се неки од самих  протагониста ове свакодневне гротеске. Чини се како су, након потоњег ауторског текста Миодрага Мишка Перовића – знаковитог наслова – „Помогните, please“,  маске, скупа са припадајућом костимографијом и иконографијом, пале. Напокон, Перовић може да, након овог пада у нескривеност,  попут Нушићевог Алексе Жуњића, на својој визит-карти напише „ Миодраг Мишко Перовић – америчка проститутка“. Поменути текст на најбољи начин показује зашто Црна Гора не може да изађе из дикатуре, све док њени грађани не узму ствар у своје руке, чувајући се, нарочито, помоћи која би могла да дође од стране водећих корпоратократија савременог свијета. Овај текст је уџбенички примјер како кондотјери савремене империје зарађују свој хлеб. Текст је еманација оне чудовишне свијести која настаје сусретом провинцијалног фукарлука и глобалног бешчашћа, и која, баш стога, егзистира на самој периферији свег хуманог.

Овај плаћенички урадак је, сам по себи, вишеструко проблематичан. Тако, Перовић свог опонента, Марка Милачића, већ на самом почетку текста денунцира као идеолошког мутанта, тоталитарно-бољшевичке провенијенције. Теза није поткријепљена нити једним аргументом, а и зашто? Она се ту уводи тек као фунгибилна реминисценција, која би требало да нас аб инитио интелектуално разоружа и политички потчини – Америка је побједник хладног рата! Тако овај  оцвали „ловац на црвене вјештице“, добрано задоцнјели „макартиста“, још једном бије добијену битку. Америка је побједник хладног рата, и та накнадна, побједничка, „памет“, оправдава све злочине које је тим поводом починила. Становиште које Перовић заузима, ваљда најбоље потвђује ону  истину: у прилог сваке Моћи најбоље говори Моћ сама.  Читав текст је прије једна, бестидно удворичка, апотеоза Америчкој Моћи, него ли што је полемика са Милачићевим ставовима. Она је, донекле, суптилизирана – а судећи по овом тексту, Перовић до суптилности нарочито држи – узимањем у одбрану Тарика Алија од „неписменог“ Милачића. Професор доцира академски лицмјерно: све док је политичка љевица тек једна интелектуална поза,  она је, дакле, пожељна и „суптилна“, а како дознајемо, у тој „суптилности“ предњачи неколицина новинара „Монитора“ . Бити данас, не само љевичар, него уопште човјек, словесно биће, а не заузети антиамерички став, макар као отворено подозрења спрам, очигледно,њене милитантне спољне политике, јесте contradictio in adjecto. Али не, за Перовића борба против диктатора, и више је него довољан разлог, у прилог употреби грубе силе, каква је, зацијело, „томахавк-демократизација“ . При том, Перовић самом себи противречи. Наиме, он се не пита шта или ко, Америку спречава да сруши режим посљедњег европског дикатора, Мила Ђукановића? По свој прилици, у Црној Гори не постоји она количина осиромашеног уранијума и касетних бомби  која би гарантовала смјењивост власти. Перовић, чак и када нуди могућност критике, намах се стропоштава у патос панегирика, о чему рјечито збори ова реченица:

„Umjesto suptilne analize eventualne zloupotrebe moći jedine svjetske supersile nakon propasti komunizma (realnog socijalizma), koja po relativnoj ekonomskoj i vojnoj snazi prevazilazi sve države od Rimskog carstva do danas…“

О, срам и грдоба! – рекао би, нимало суптилни, Алекса Шантић.

Надаље, у закључку свог проамеричког памфлета, Перовић каже како је, представљајући се као новинар „Монитора“, Милачић својим текстом нанио штету тој новини и нарочито „суптилним“ љевичарима у редакцији. Ту је Перовић, сасвим могуће, у праву. И то је, између осталог,  ултимативна сврха овог памфлета. Да се штета отклони, односно, да се донаторске линије одрже проходним. Само, у том случају, Миодраг Мишко Перовић никако не може бити (су)оснивач и (су)власник „независних“ медија, него само медија. Али то смо већ знали!

Дакле, знамо и то, да је читава ова фанфаронада, банална по својој суштини и прозирна у крајњим намјерама, једна отужно љигава –љубавна изјава. У читавој тој сторији, Милачић је са својим текстом, тек једна ефемерна жртва принесена на олтар вјечне љубави. У часу када се Америке одричу и неки традиционални партнери у злочину, овај текст је званична конфирмација вјерности. То је она другачија вјерност, вјерност која се заснива на издаји. Јер све честите љубави личе једна на другу, свака неморална љубав неморална је на свој начин. И како сам још на почетку текста истакао: Миодраг Мишко Перовић је америчка проститутка, а као што је знано, није риједак случај да се проститутка заљуби у свог макроа.

Свакако, то интелектуално-морално и/или политичко проституисање, стари су макар колико и модерне људске заједнице. У том смислу, свака држава има проститутке те врсте. Проблем је што код нас такве проститутке имају државу. Управо, чини се како се, све ово вријеме, одвија борба двије проститутке за статус „мадам“ једне државе-бордела. Велико је питање која је од њих двије у тој борби отишла даље. Тако, Мишко Перовић запомаже: „ Помозите, please! Америко! Знамо, ти мораш да рушиш да би градила – нафтне платформе и војне комплексе, банке и шопинг молове, концерне и трустове! Бомбардујте нас, опет! Као година 1944 и 1999! Опет! Помозите, please!“

Једина замјерка је што Перовић за свој текст није посудио наслов романа Маргарет Дирас, „Хирошимо, љубави моја!“ Јер није далеко дан када ће Миодраг Мишко Перовић, трагедију Хирошиме, у стилу једног ренегата из његовог табора, интерпретирати као несумњиви цивилизацијски искорак. Суптилно, дакако!

Comments

 1. Odlicno! Bravo!

 2. I'm afraid, based on my own experience, that fascism will come to America in the name of national security. – Jim Garrison

  Jim in the early 1960s — was the District Attorney of Orleans Parish, Louisiana from 1962 to 1973. A member of the Democratic Party, he is best known for his investigations into the assassination of President John F. Kennedy. He was played by Kevin Costner in Oliver Stone's JFK.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Garrison

 3. Ostaje nejasno zašto je Marko Milačić protivnik Mila Đukanovića ako već žali za Gadafijem? Da li bi Milačić počeo da podržava Đukanovića ako bi Amerikanci ovom uskratili podršku ili, ne daj bože, počeli da vrše pritisak na njega?

  I Peroviću je tek sada ovo nejasno!? Ljudima koji su Mila do skora zvali ‘crnogorski Asad’ dok se Asad nije našao pod udarom Amerike. Pa sam perfektni maslačak je ovdje ispisivao svoje komične kopi pejst tirade poredeći ‘dvometricu’ sa njime da bi došli do toga da šetaju do ambasade podržavajući istog. Cijela farsa se upotpunjuje još jednim pitanjem a koji moj boli ikog za Siriju i sl. do te mjere da pravi ovakve gluposti iz pustopoljine kao Crna Gora, kao da mi svojih problema nemamo i kao da smo neki faktor u svemu tome i kojom kosmičkom glupošću misle da sve to uvežu u tzv borbu protivu mrskoga režima!? Đukanović od ovih ‘antiglobalista’ i fejsbuk trubadura boljih saveznika nema sa sve samozvanim ‘građanskim’ mirotvorcima sa IN4S-a, koji ruku na srce znaju zbog čega sve to rade i što se odlično uklapa u njihove ciljeve koje veze nemaju sa građanskim društvom, a ovi ostali su oni pravi povodljivi šminkeri kojima je neko prodao da je sve to ukupno ‘so cool’. I šta će šminker bez da prati trendove i zato tolike promjene u oblačenju. Trenutno se ovo nosi a ‘modna industrija’ se tome jako raduje.

  • …ako bi Amerikanci ovom uskratili podršku ili, ne daj bože, počeli da vrše pritisak na njega?..

   ODGOVOR ti je kroz DUSKA MARKOVICA koga primi danas AMBASADA AMERIKE i dade mu PODRSKU ,
   e sad NESTO je MEDOJEVIC pricao o nekoj BORBI unutrasnjoj ko to bolje prati zna izmedju KLANOVA unutar DPS ROCEN na drugi stranu bili tako ja NE ZNAM BAS SVE TO , E PA SAD VIDI NA domacem terenu ZA KOGA Milo NAVIJA ,

   PA CE TI SE DATI ODGOVOR KROZ -Americku ambasadu ??!!

   • …………….Vlada SAD će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori i njenoj vladi u procesu reforme krivičnog pravosuđa i jačanja vladavine prava, što je danas potvrdila ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Sju Kej Braun, kada je sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem potpisala amandman Sporazuma o sprovođenju zakona, …..ITD, ITD…

 4. Johane, za*ebo si Duška Kovačevića, ovog našeg što mu je Amfilohije pastir, onaj drugi je nenadjebiv, on bi pisao o vama.

 5. И како сам још на почетку текста истакао:

  Миодраг Мишко Перовић је америчка проститутка

  , а као што је знано, није риједак случај да се проститутка заљуби у свог макроа.

  hahahaha… kako volim vještinu argumentovanja antiglobalista :)))) Nego, jel’ hoćete da vam otkrijem stvarne motive ljutoga Johana a koji veze nemaju sa svim ispisanim i sporednim a samo sa jednim, a? Eh, onda ne bi bilo zanimljivo :)))) Živio antiglobalizam crnogorski :)))))))))

  • Ajd ispričaj pa da pričam ja o tebi malom od palube Miška Kesedžije i Željka Govedinića. Navali Tajoviću kućo, da čujemo grijehe Johanove pa onda da nastavimo o suprugu ombdusmanke. Ne čekaj, please, no kreći s pričom.

   • A jesi li ti Johan ili neko treći, Sekula, perfektni i slični nikovi koji se služe tim vokabularom, pa se osjeti prozvan?

    Ljudi uvijek polaze od sebe pa tako i ti čitajući moje redove očekuješ ono šta bi i sam radio i radiš, plasiranje nekih uvreda, laži i denunciranje jer je to jedini teren na koji izlazite. Ne. Ja sam govorio o motivima, a motiv Johanov nije onaj koji je označen već samo povod koji mu na kraju ostavljam jer ni na tom terenu on ne može da izdrži zbog čega cijeli tekst kiti stranim izrazima i uvredama. Slabi i nesigurni pljuju i psuju, jaki i koji imaju šta za reći drže se priče.

    P.S. Kada će faza dva protesta koja valjda podrazumijeva kretanje stopama vašeg idola ‘hrabrog Ahmadinedžada’.

    P.P.S. Dok se u svim bivšim republikama Jugoslavije i cijelom istočnom bloku organizovale tribine, skupovi, aktivisti dijelili proglase i pamflete, širili ruku svakome i trudili se da prihvate i objasne, pravili internet sajtove i forume i organizovali rasprave istomišljenika naši ‘opozicionari’ se zatvorili na fejsbuk i pljuju i psuju i trule što dovoljno govori za sebe i o ozbiljnosti i smislenosti njihovih rezonovanja i akcija.

   • Ne mlati supruže ombdusmanke nego pričaj. Ajd otkrivaj “stvarne motive ljutoga Johana a koji veze nemaju sa svim ispisanim i sporednim a samo sa jednim”. Batali mudroseriju o uvredama jer niko tebe nije vrijeđao nego lani šta imaš pa da prelazimo na tebe Govedinićev desetaru. Aj, please

   • ahahahahahahahahahahahahah… Fejsbuk vlada ima i svoj ANB i agente čak hahahahahahhahaha…

  • Johan aka Dojčilo says:

   Tajoviću,

   Opet mešetariš po portalu, u nadi da ćeš uspjeti da nađeš kupca za sve silne unce čistog besmisla koje nudiš u vidu komentara. Sarkastično se obrušavaš na moju, tobože, nesuvislu argumentaciju, a sam nisi u stanju da ponudiš niti jedan argument kojim bi potkrijepio svoje opadačke teze. Ovo “hahahahhaa” i hiljadu čudesnih smajlića nisu argumenti, nego jalov pokušaj da se prikrije njihovo odsustvo.

   Navodno, tebi su dobro poznati moji motivi ali, da ne ispadneš partibrejker, držiš ih u tajnosti. Ostavi se tog kuloarskog repertoara i petparačkih mistifikacija, i reci štogod o mojim motivima. Nećeš reći ništa, znam to,jer ćiftinska psihologija koju baštiniš nema šta da kaže, a da posjeduješ neke konkretne činjenice, već bi ih na sva zvona obnarodovao. Dakle, još jednom te pozivam, obrazloži nedostojnost mojih motiva! Nećeš to učiniti, jer si ti samo jedan podli, nadobudni, ignorant i intrigant, koji krčmi ostavštinu nekada lucidnog studenta književnosti, baveći se isključivo sočinjenijem zlobnih paškvila.

   I da, Miodrag Miško Perović je američka prostitutka! A ti si, biće, jedan od onih “suptilnih ljevičara” koje on uzima u zaštitu, pa mu ti sad uzvraćaš ravnom mjerom. De, ne budi baš takav MIŠKOLIZAC ! Daj malo rafinmana, unesi suptilnosti u tu rabotu! Voli profesor kad je suptilno! Ne brini, neće ti to niko uzeti za zlo. Svi znaju da si ti jedna poštena kurva,

   • Ovo sve aka do ake. Za nevjerovati. I poslije ja kriv kad ustvrdim očigledno i da je aka aka. Za neupućene aka je skraćenica od “also known as” iliti u prevodu “takođe poznat kao”. Ih, koliko bi tu maslačak ima aka. On bi bio ober aka, no nebitno. Vele u Crnoj Gori nijesi opozicionar ako nemaš bar 4, 5 aka.

    Gospodine Johan aka Dojčilo, ja sam samo ustvrdio da je vaš motiv bio popljuvati čovjeka a ovaj tzv. slučaj vam je bio povod pa ste sve to pretočili u unaprijed smišljenu psovačinu bez realne podloge i na tome putu se malo pogubili što ste vi sami uz malu moju pomoć i dokazali tako da moja argumentacija nije bila ni potrebna već ste je vi bacili onako galantno da moja malenkost koja je samo “jedan podli, nadobudni, ignorant i intrigant, koji krčmi ostavštinu nekada lucidnog studenta književnosti, baveći se isključivo sočinjenijem zlobnih paškvila” nije morala ništa posebno dodatno isticati. Ipak sam ja u krajnjem “jedna poštena kurva”

   • Johan aka Dojčilo says:

    Okanite se samosažaljive sentimentalnosti i skrivanja iza maske nevinašceta – ne pristaje vam! Vi ste slavodobitno ustvrdili kako znate koji su moji motivi za pisanje ovog teksta, ali ne želite da ih otkrijete kako bi saspens bio na neophodnom nivou. Takva tvrdnja je jedna podla konstrukcija i nedolična insinuacija. Međutim, sada iznosite krajnje prozaičan stav, koji svakako nije bilo neophodno mistifikovati, kako je ovaj tekst – takav kakav jeste, ne doživljavam ga kao nešto što bi trebalo biti izuzeto od kritike – nastao radom pljuvačnih žlijezda. To je jedan isuviše rabljen stereotip, čija upotreba od vas, Tajoviću, apsolutno nema opravdanja. Jer, oprostićete mi zbog indiskretnosti, kakva je bila vaša motivacija za pisanje komentara? Pljuvačina, i to onako kako samo vi to umijete da izvedete – apstraktno, nisko i banalno. Izbacujete 3 komentara zaredom, u kojima sve vrvi od – u najmanju ruku – zajedljivih opaski. Uostalom, prepoznatljiv je već vaš manir da pljujete po oponentima kako bi diskvalifikovali njihove političke stavove. I čini se da ste od toga načinili smisao svoje virtuelne egzistencije. Jer to je, zaboga, samo internet, nećete valjda voditi računa o skrupulama i obzirima koji važe u tete a tete komunikaciji!.

    Stav – “Miodrag Miško Perović je američka prostitutka” – mogu potkrijepiti i argumentima, kada bi vi uopšte do argumentacije držali. Polemisati sa vama, podvig je ravan onom Heraklovom čišćenju Augijevih štala.

 6. Ne postoji borba neprekidna dobra i zla nego borba dva zla. Na osnovu rezultata se kasnije odredjuje shta je dobro a shta zlo.
  * borba za vlast izmedju Asada i Al-kakide moze biti borba dobra i zla koliko ovaj Sloga-forum cetnika i krilasha moze biti gradjanski. Jedini nacin na koji moze biti gradjanski je da pripada cetnicima koji zive u gradu.

 7. U Profiterovom nekarakteru, jer on karaktera nema, baš kao ni Đukanović, postoje velike količine i glupačkog i idiotskog, ali ne u toj mjeri da bi mu gore opisane greške bile moguće. On glumi lisicu koja lažno spava da bi odjednom budna skočila i zaklala kokošku…

  Evropski i američki političari podržavaju svim silama Đukanovića punih dvadeset godina, jer im je on kao mafijaš potreban. Kao što znamo poptuno kontrolisanom mafijom se vlada ne samo Balkanom, a Đukanović je Zapadnjacima, u toj smradnoj i krvavoj igri tako uobičajenoj za njih, neophodan i žestoko plaćen igrač, isto kao i Miodrag Profiter Perović. – Slavko Perovic

  • Duboki, ima Slavko i za svakog antiglobalistu po jednu i više ispisanu. Nemo’ da si na kraj srca i toliko selektivan no ožeži jer je Slavku svaka sveta pa da se ne baca. Ih, a tek ove najnovije…

 8. Dakle ova Vojinova fejsbuk antiglobalna vlada je u non stop zasijedanju. Očekuje se uvođenje vanrednog stanja koja će podrazumijevati 12 – to časovna fejsbučarenja uz redovne kontrole fejsbuk policije.

  Bem mu sanšajn ko to pogleda i isčita a ne poludi od mene piće ima.

 9. A koji su mediji mafiji najpotrebniji? Lažni demokratski i lažni nezavisni, uslovno rečeno suštinski lažno opozicioni, a prevarantski. Takvi su televizija i dnevni list „Vijesti“, a o „Monitoru“ sramnom da i ne govorimo! – Slavko Perovic

 10. Takođe Profiter duboko krije činjenicu i pitanje: da li je i on tog januara 1989-te godine bio na strani mladih “crnogorskih” pobunjenika. – Slavko Perovic

  • Duboki, onako iskreno kaza li ti ikad iđe neku svoju ili samo kroz Slavka zboriš? Ja htjedoh baciti koju svetu ali nemah srca. Ono prejako je to ali ti si navikao pa me pade nešto drugo što sam čitao nevezano sa svim ali može da pomogne.

   Filozof je u tom delu definisan kao neko ko ima sposobnost da shvati ono što je uvek jednako i nepromenljivo, onaj koji ne trpi laž, koji je mudar i obrazovan.Sokrat: ,,Ako, nadalje ono penjanje i upoznavanje sveta shvatiš kao putovanje duše na onaj svet, koji se može samo mislima shvatiti, onda si potpuno pravilno razumeo moje mišljenje.Moje je gledište da se u svetu koji se može saznati, ideja o dobrom saznaje naposletku i s teškom mukom, ali kad se jednom upozna, onda se mora zaključiti da je ona kod svih stvari uzrok svega pravičnog i lepog.“Platon smatra da duša pomoću dijalektike može da dođe do prave istine bića.Dakle, kad filozofi dođu do prave istine odnosno visokog saznanja dužni su da pomognu drugima, da vode računa o celokupnoj pravičnosti, a ne samo o sopstvenij duši.Čovek koji je uspeo da se oslobodi i izađe iz pećine treba da se vrati u istu i pokaže ostalima put do onoga što je istinsko i pravično.U dijalogu sa Glaukonom Sokrat kaže: ,,Zato vi i morate, kad na vas dođe red, da siđete u prebivalište ovih dole, da se naviknete da zajedno sa njima gledate mrak.Jer ako se na to budete navikli videćete hiljadu puta bolje nego oni tamo dole i nećete znati samo ono što pojedina senka znači, nego ćete, pošto ste već videli suštinu i lepog, pravičnog i dobrog, znati i čija je to senka”.Filozofi poznaju bit što im daje mogućnost da se najbolje snađu s prividima zemaljskog sveta.

 11. Војин Николајевич says:

  Мишко Перовић је написао ову историјску колумну, али и забранио бацање хемијских оловки новинарима Вијести, када су га из једне амбасаде упозорили да би Томахавк могао случајно долетјети из Средоземља и пасти на зграду дотичног медија због колумне Милачића. :)

 12. Војин Николајевич says:

  Штовани Ладо, ево једне одличне реакције колеге Александра Алексића по теми М.П., коју ћете, сигуран сам, са великим задовољством прочитати.

  Danas je Miodrag Perovic reagovao na tekst Marka Milacica kao pravi americki referent za tumacenje lokalne stvarnosti, u strahu da vise nece biti para za njegove novine i ogradio se od njega, trudeci se da se kroy njegove rijeci od Milacica ograde i svi mediji Druge familije.

  Idemo redom, po pasusima:

  “Tekst Marka Milačića “Ne pomažite, please” pokazuje zašto Crna Gora ne može izaći iz postojeće diktature ako joj ne pomognu vodeće demokratije savremenog svijeta, SAD i zemlje EU. Iza tog teksta leži negativ one svijesti iz koje se projektuje aktuelni crnogorski režim. Vladajući DPS na čelu sa Milom Đukanovićem nastao je mutacijom boljševičkog totalitarizma koji, iako istorijski poražena svijest i ideologija, još uvijek obitava u glavi Marka Milačića i povelikog dijela crnogorske alternative.”

  Uzasno podmetanje. Danas kada svaki vrabac na grani zna da u CG na vlast Djukanovica drzi upravo Amerika, Perovic pokusava da spasi Sistem na nacin pravog spin majstora okrecuci ostricu ka Djukanovicu, a ne u pravcu stvarnog mjesta upravljanja Sistemom, ambasadi SAD. Perovic se uvija od bolova zato sto je Marko Milacic uputio prave rijeci na pravu adresa i zato sto je pravi protest prije dva dana u znak podrske sirijskom narodu takodje odrzan na pravom mjestu, ispred ambasade SAD. To su strasni signali, koji se u Vasingtonu ne mogu opravdati, zato glavni lokalni referent SAD-a mora skociti do plafona od ludila.

  “Navodeći dvadeset pet ratova koje su SAD navodno vodile ili inspirisale, Milačić prećutkuje da prvih sedamnaest sa njegovog spiska spadaju u eru hladnog rata, kad je zajednički imenilac gotovo svih lokalnih konflikata u svijetu bio suprostavljanje najuspješnije demokratije u istoriji – SAD, izvozu revolucije iz SSSR-a i širenju imperije gulaga na ostatak svijeta. Smišljeno birajući za početak vremenskog intervala 1950. godinu, Milačić hoće da izbjegne da njegov spisak obuhvati i Drugi svjetski rat u koji su SAD ušle da brane Evropu i svijet od drugog totalitarizma XX vijeka – fašizma. Jer po kriterijumima koje je usvojio morao bi zaključiti da je i ratovanje SAD na teritoriji Evrope takođe izazvano militarističkim bićem SAD.”

  Smece policijsko ne razumije da je upravo Solzenjicin (autor Arhipelaga Gulag) svoje zadnje godine zivota proveo okicen slavom u Putinovoj Rusiji svjesan da je patriotizam upravo ono sto je zapadna kamarila morala prvo unistiti na svim meridijanima. Perovic je u obavezi prema svojim poslodavcima da brani pozicije koje su neodbranjive skrivajuci istinu da je Evropa od WWII okupirana teritorija od strane SAD, a da je Republika Titograd nase parce stvarnosti upravo te Evrope koje za interes imperije uredjuje vlasnik najuticajnijih medija u Republici Titograd.

  “Milačić kao prominentni borac za ljudska prava brani suverenitet Sirije ignorišući jedno od najvećih demokratskih dostignuća savremenog svijeta, obavezu međunarodne zajednice da brani prava čovjeka u svim državama u kojima ih lokalna vlast narušava. Vlast gubi pravo da vlada kad forme njenog ugnjetavanja građana postanu drastične i međunarodna zajednica ima dužnost da prema toj vlasti primijeni i silu ako to dopusti Savjet bezbjednosti UN.”

  Perovic spinuje onako kako to rade sve usluzne figurice imperije na terenima na kojima zastupaju interes imperije. On ne smije da gukne o tome da u Americi nikad manje ljudi nije bilo za intervenciju, da je svaki normalni vojnik protiv intervencije, da je LAZ osnov za intervenciju bio u vecini slucajeva. On nesvjesno crta svjetskog policajca pokusavajuci da promovise NATO kao sansu da se i Republika Titograd prema izvjestajima Perovica nekada oslobodi Djukanovica, ali na nacin i u vrijeme kada on procijeni da je to idealno. Do tada ce sistemski valcer trajati sa duplim pasovima svakodnevno. Milacic je pokazujuci na pravu adresu takao u temelj Sistema, a time je ubo u oko i Sistemske medije i Sistemske NVO i Sistemske vladare.

  “Milačić nudi grubi ostrašćeni antiamerikanizam zakržljalog boljševika. Jer suptilna analiza morala bi da odgovori na pitanje da li zloupotreba Rusije na svoje pravo veta u Savjetu bezbjednosti znači sprečavanje ostvarivanja obaveze UN da prekrati zločin u kojem je Asad već ubio stotinu hiljada građana upotrebom avijacije, artiljerije i raketnog oružja kojim ga snabdijeva Rusija. Građana koji su se legitimno pobunili protiv korumpiranog diktatora.”

  Fantazija, brojanje zrtava mu je uvijek bila jaca strana, jos od Srebrenice. A to sto Amerika koristi pravo veta na istom tom mjestu milion puta, to je kao OK. To sto je na lazima doslo do vecine intervencija i to je OK. To sto su zloupotrijebili zonu zabranjenih letova nad Libijom i to je OK. Ejjj, pa ovaj covjek je potpuno van sebe.

  “Milačić žali i za Moamerom Gadafijem koji je svoj doprinos antikolonijalističkom pokretu Libije od libijskog naroda naplatio tako što je nezakonito prisvojio preko četiri stotine milijardi dolara i uveo ličnu diktaturu. Milačić kaže da su SAD “zbog preuveličanih tvrdnji o civilnim žrtvama, nikad dokazanim” napale na Libiju, kao da libijski narod nije bio ustao protiv Gadafija teroriste koji je rušio avione iznad drugih država i u masovne grobnice u pustinji zatrpao hiljade protivnika sopstvenog režima.”

  Misko samo razmislja o tome koliko banaka moze da se napravi sa Amerikancima od 400 milijardi dolara za koje tvrdi da ih je Gadafi pokrao. Interesantno, ne pita se kako to da na te pare nikada nije bio gadljiv Nikolas Sarkozi. Nije ni prirodno, kao sto ni sefu druge familije nikada nije bio gadan novac mafije. Smece spijunsko.

  “Ostaje nejasno zašto je Marko Milačić protivnik Mila Đukanovića ako već žali za Gadafijem? Da li bi Milačić počeo da podržava Đukanovića ako bi Amerikanci ovom uskratili podršku ili, ne daj bože, počeli da vrše pritisak na njega?”

  Misko se potpuno otkriva, on vidi da AMERIKANCI NISU POCELI DA VRSE PRITISAK NA DJUKANOVICA. To ne znaci nista drugo nego da ga podrzavaju, upravo sve ono sto Misko Perovic tvrda da je suprotno. Vrh.

  “Glavni razlog da napišem ovaj tekst je to što Milačić koristi svjetski poznatog intelektualca Tarika Alija da podupre svoj antiamerikanizam. Kad je davao intervju Milačiću, Ali je bez sumnje pretpostavljao da je novinar makar prelistao njegove knjige. Po svoj prilici to nije bilo tako, pa na osnovu istrgnutog citata iz intervjua, Milačić misli da je i sam ljevičar kao i Ali. Nije svjestan da antiameričke ideje koje propovijeda, danas baštini desnica i antizapadni ekstremisti, ali ne i kritički orijentisani intelektualac Tarik Ali…”

  Misko je podlac koji udara ispod pojasa, uvijek. Kod njega nikada nije postojalo nista vitesko. Marka koristi onoliko koliko mu treba i zloupotrebljava ga onoliko koliko mu treba vjerujuci da moze njime da upravlja u mjeri koja je potrebna imperiji.

  “Potpisujući se kao novinar Monitora, Milačić je napravio štetu tom nedjeljniku koji ima nekoliko suptilnih lijevo orijentisanih autora.”

  Ovaj tekst je prijetnja Marku Milacicu da ce ga ostaviti bez hljeba ukoliko MM ne promijeni svoj stav. Na isti nacin su se obracunavali sa ljudima na Golom otoku. Sad ce krenuti da mu se sprdaju, kako su mu crveni obrazi, kako smrdi, kako lose gleda u stranu i naslagace mu milion gluposti. U tom smislu je vazno shvatiti kako je to kada se Sistem pogodi u glavu. Nisam slucajno odmah kada je Milacic napisao tekst osjetio kakva mu se sudbina sprema i u tom smislu mi je jasno da mu je podrska potrebna. Mozda i najvise od Filipa Kovacevica. Ako izostane, to ce najvise govoriti o Kovacevicu. Lopta je u njegovom dvoristu.

  • Vojine sad će Duboki jedan Slavkov citat o Aleksiću, ne sjekiraj se.

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Ладо, сад ће један цитат Перфекта о Тајовићу :)

   • A mogao bi onda jedan Aleksićev o Milačiću i Kovačeviću i tako… Ja sam otvoren čovjek ja se sa svima njima slažem. Ko sam ja da im sudim kad oni to tako lijepo jedni o drugima, a?

   • E sad jedino pošto je imao tada Aleksić jednu teoriju ‘prevaspitavanja’ pa ne znam jel ostao i dalje na tome ili ih je sad ‘prevaspitao’ pa promijenio mišljenje to je za mene nedokučiva filozofija. Mali sam ja za to. Nemam te kapacitete :))))

  • “Uzasno podmetanje Perovic se uvija od bolova Smece policijsko Perovic spinuje onako kako to rade sve usluzne figurice imperije On ne smije da gukne Misko samo razmislja o tome koliko banaka moze da se napravi sa Amerikancima Misko je podlac Kod njega nikada nije postojalo nista vitesko”

   Onako letimično izvađeni glavni argumenti Aleksića.

   A ovo;

   “Sad ce krenuti da mu se sprdaju, kako su mu crveni obrazi, kako smrdi, kako lose gleda u stranu i naslagace mu milion gluposti.”

   Ovo je pisao i mislio Aleksić o Milačiću prije ‘nego je došao na njegovo’. Jel’ istina ovo, a? Mislil to je samo djelić. Aleksić ima još živopisnijih izraza o Milačiću i Kovačeviću. Ovo je ono podsvjesno koje kaže ‘ja bi tako da sam na njegovom mjestu’ i nešto slično su i radili.

 13. Војин Николајевич says:

  Штовани Ладо, господина Славка не треба дирати, нити декоцентрисати, јер је због више силе прекинуо полемику са др. Лазаром Томановићем, који је изненада преминуо 1938. године.

  :)

 14. Pa niko drugi nije sicilijansku mafiju obavio plaštom lažnog patriotizma kao što su to uradili Amerikanci praveći od mafije heroje koji su im pomogli pri iskrcavanju na Siciliju i oslobađanju Italije! Taj trend se nastavlja sve do danas na svakom parčetu Svijeta đe Amerika vidi prigodu za novu pljačku. – Slavko Perovic

 15. I od svih podjela u Crnoj Gori dođosmo do toga ko je za Asada, a ko za Obamu. E ako ovo ne sruši režim i njegove temelje, kako slikovito primjeti Aleksić, ja ne znam šta će.

  Ja sam još uvijek u dilemi kojeg od ovih demokrata da podržim. Izjasniću se na sljedećem sastanku. Čekam crnogorske pastire da me upute.

  P.S. A najbolje je što se sve odvija pod parolom ‘odupri se ludilu’ :)))) što su neki shvatili sa ‘ako ne možeš da ih pobijediš, pridruži im se'…

 16. Some day, following the example of the United States of America, there will be a United States of Europe. – George Washington

 17. Mankind, when left to themselves, are unfit for their own government. – George Washington

 18. Džordž Vašington (engl. George Washington), (22. februar, 1732. — 1. decembar, 1799.), američki revolucinarni vrhovni komandant (1775-1783) i prvi predsednik SAD (1789-1797).

 19. A sada , poštovani čitaoče, ad literam, evo samo jednog, slučajno odabranog, od nekoliko pisama koja su onda upućivana međunarodnoj zajednici, objavljenog 13.11.2001. Svi dolje potpisani su se zakleli, u međuvremenu su, neki, pokoj im duši, umrli, u demokratiju kao krajnji cilj njihove svete borbe koja vodi preko prioritetnog sticanja državne nezavisnosti, prvo država pa sve ostalo, kako su poručivali, jer nije važno ko će je donijeti, važno je da je tu, govorili su.

  “Država” je tu… traži se demokratija, jer je država bez demokratije, obični nužnik, tačno onakav, kakvim ga je opisao maršal Pilsudski.

  NEPRAVEDNO JE OD CRNE GORE TRAŽITI USLOVE ZA REFERENDUM DRUGAČIJE OD OSTALIH ZEMALJA

  Grupa od stotinjak crnogorskih nezavisnih intelektualaca uputila je vladama zemalja Evropske unije i SAD apel, u kojem trazi da Crnoj Gori vrate ono sto su joj oduzeli – civilizacijsko i istorijsko pravo na opstanak i medunarodni subjektivitet, isticuci da je nepravedno i nelegitimno traziti od Crne Gore referendumske uslove koji bi bili drugaciji od onih u dugim zemljama, prenose “Vijesti”. Apel crnogorskih intelektualaca prenosimo integralno:

  – Visoki evropski izaslanik nedavno je dosao da kaze Crnogorcima da Evropa ne podnosi male drzave i da trazi da se Crna Gora pripoji Srbiji potcinjavajuci se Kostunicinom kleronacionalistickom konceptu svesrpstva. Uprkos tome sto je Crna Gora, uz rizik da bude unistena, bila saveznik civilizovane Evrope protiv beogradskog diktatora, evropski vladari porucuju da ce da se uhvate za ruke sa onim snagama u Crnoj Gori koje su i danas odane savezu sa Milosevicem, koje su podrzavale antievropejstvo, etnicko ciscenje, zlocine protiv covjecnosti, a 11. septembra do kasno u noc slavile rusenje zgrade Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku. Za ruke koje su vrsile nezapamcene zlocine nad djecom, zenama i nemocnim starcima samo zato sto su druge vjere. Da ce da podrze one koje je finansirao Milosevic, a sada Kostunica, sa zadatkom da Crnu Goru drze u lancima proslovjekovnih ideja, dok Srbija bude pokusavala da se s lukrativnim ciljem priblizi Evropi, cuvajuci svoj imperijalni projekat Velike Srbije.

  Evropske vlade ne pitaju zasto Beograd nije spreman da prihvati crnogorski predlog da Crna Gora i Srbija prave najtjesnju mogucu saradnju nezavisnih drzava na principima ravnopravnosti i uzajamnog interesa, vec bez dileme i mirne savjesti traze da Crna Gora pristane na utapanje u Srbiju i pretvaranje Crnogoraca u nacionalnu manjinu u srpskoj srednjovjekovnoj drzavi. Kazu da Karadziceva Republika Srpska stvorena genocidom i ratnim zlocinima ima pravo da zivi, a Crna Gora nastala na hiljadugodisnjoj istoriji odanoj idealu slobode i bratstva medu ljudima, nema pravo na opstajanje.

  Kakva dosljednost na samitu civilizovane Evrope! Sve je kao i prije osam decenija. Crna Gora je u Prvom svjetskom ratu vojevala na strani pobjednika da bi na kraju toga rata njeni saveznici, a posebno Francuska, napravili zakulisne nagodbe sa Srbijom, i drzali njenog prognanog kralja u kucnom pritvoru u Parizu dok je na mirovnoj konferenciji u tom istom Parizu za pregovarackim stolom crnogorska stolica bila prazna. Evropski samit je i tada ozakonio nasilni anslus Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbiji i Evropu ucinio saucesnikom u zlocinu nad vjekovima slobodnim narodom i njegovom starom i medunarodno priznatom drzavom. Evropa je pomogla srpskom vladaru da ugasi dnevni list koji je izlazio na Cetinju 50 godina, da zakljuca Nacionalni teatar koji je radio vise od cetiri decenije, da Crnogorsku pravoslavnu crkvu pripoji srpskoj, da skole pozatvara, da prinudi sve darovite Crnogorcie da narednih pola stoljeca napustaju Crnu Goru. Uz hiljade ubijenih i mucenih Crnogoraca i hiljade popaljenih kuca , a sve u prisustvu francuskih, italijanskih, engleskih i americkih “mirovnih” snaga.

  Mi dolje potpisani nezavisni crnogorski intelektualci, trazimo od Evropske unije i SAD da Crnoj Gori vrate ono sto su joj oduzeli: civilizacijsko i istorijsko pravo na opstanak i medunarodni subjektivitet, koji joj garantuju Povelja OUN i oba medunarodna pakta o ljudskim pravima, a potvrduju stavovi Badinterove komisije i Karingtonovog mirovnog plana iz 1991. godine. Nakon gotovo jednog stoljeca, tokom kojeg je Beograd u Crnoj Gori sistematski gradio mrezu za kolonijalnu upravu i razvoj kolonijalne svijesti, i jos jednog anslusa iz 1989 godine, nepravedno je i nelegitimno traziti referendumske uslove koji bi bili drugaciji od onih u drugim zemljama Evrope i Amerike. Ako vecinska Crna Gora izabere nezavisnost radi izgradnje demokratije i ocuvanja sklada njenih etnickih i kulturnih raznolikosti toliko netipicnih na Balkanu, na demokratskom svijetu je da, shodno normama koje je sam uspostavio, respektuje njen izbor da dostojanstveno pripada zajednici slobodnih evropskih naroda i drzava.

  Apel su potpisali: prof. dr Miodrag Perovic, prof. dr Ilija Vujosevic, prof. dr Svetozar Jovicevic, prof. dr Milan Popovic Vojo Stanic, Mirko Kovac, Jevrem Brkovic, Radmila Vojvodic, prof. dr Ljubisa Stankovic, prof. dr Vukic Pulevic, prof. dr Branko Pavicevic, prof. dr Branko Radojicic, prof. dr Rajko Vujicic, prof. dr Predrag Obradovic, prof. dr Mihailo Kulis, prof. dr Nebojsa Vucinic, prof. dr Serbo Rastoder, prof. dr Perko Vukotic, prof. dr Slobodan Backovic, prof. dr Dusan Petranovic, prof. dr Vladimir Komnenic, prof. dr Branko Radulovic, prof. dr Momcilo Martinovic prof. dr Srdan Stankovic, prof. dr Janko Jankovic, prof. dr Sreten Skuletic, prof. dr Mladen Ulicevic, prof. dr Milan Martinovic, prof. dr Milenko Perovic, prof. dr Vesna Kilibarda, prof. dr Vuk Minic, prof. dr Radoje Pajovic, prof. dr Bozidar Sekularac, prof. dr Milorad Buric, prof. dr Vojislav Nikcevic, prof. dr Jozo Pralas, prof. dr Bozidar Nikolic, prof. dr Sonja Bjeletic, prof. dr Miljan Pjescic, prof. dr Petar Zivkovic, prof. dr Branislav Radonjic, prof. dr Mitar Misovic, prof. dr Labud Vukcevic, prof. dr Grujica Radunovic, prof. dr Radenko Pejovic, prof. dr Stevan Popovic, prof. dr Novak Kilibarda, prof. Rajko Todorovic Todor, prof. dr Radomir Vukasojevic, prof. dr Radovan Radonjic, prof. dr Branislav Kovacevic, prof. dr Vujica Lazovic, Branko Banjevic, Marko Spadijer, Anka Buric, prof. Branislav Sekulic, Dragan Karadzic, Natasa Ðurovic, Balsa Brkovic, Cedo Vulevic, Boris Kraljevic, prof. Aleksandar Cilikov, prof. Pavle Pejovic, prof. Mile Grozdanic, prof. Jakov Ðuricic, prof. dr Antun Sbutega, doc. dr Radomir Lakovic, doc. dr Niksa Tadic, doc. dr Ratimir Saveljic, doc. dr Andrija Lompar, doc. dr Rade Ratkovic, dr Natalija Perovic, dr Vasilije Jovovic, dr Pavle Jovicevic, dr Radoslav Rotkovic, Sreten Perovic, Milorad Popovic, Miodrag Vlahovic Nebojsa Medojevic, Mladen Lompar, Sreten Asanovic, Snezana Nikcevic Sreten Vujovic, Novica Samardzic, Bosko Odalovic, Stevo Vucinic, Cedomir Draskovic, Nevenka Bajkovic, Nikola Popovic, Malisa Marovic Peda Babovic, Rajko Cerovic, Gojko Kastratovic, Miodrag Vukmanovic i Janko Vujisic.

  http://slavkoperovic.wordpress.com/2008/07/06/dnevnik-30-jun-2008/

  • Војин Николајевич says:

   NEPRAVEDNO JE OD CRNE GORE TRAŽITI USLOVE ZA REFERENDUM DRUGAČIJE OD OSTALIH ZEMALJA

   Елем, ово је врхунски документ, чији је списак возглавио Мишко Перовић.
   Дакле, протест ових сердара је био против тога да је за успјех референдума било потребно да гласа за независност 55 одсто изашлих бирача, што је оцијењено неправедним од стране потписника.

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Ладо,

    шта би ови ликови рекли да је за промјену државног статуса Црне Горе било потребно 60 одсто уписаних бирача?
    У преводу, да је за успјех референдума било потребно да излазност буде 60 одсто? При чему, да при излазности 60 одсто морају гласати сви, то јесте 100 одсто, за независност, а да при излазности 100 одсто треба бити 6о одсто изашлих грађана за независну Црну Гору?

   • Šjor Vojine,

    izmijenićete vi Ustav sada lagano. Medo je sa vama.

    U Crnoj Gori je kao i u Nikolajevičevom slučaju vječita potreba za bavljenjem formom umjesto suštinom, sa razlikom što to Nikolajevič to radi sa razlogom i svjesnom namjerom, ovi drugi iz golog neznanja i što su ih ovi kao Nikolajevič ubijedili da se to sada nosi po Evropi i da je IN. Tako im donesu te čokolade i oni ladno pojedu omot ostalo ih ne zanima, a neki kao mrmoti zaviju čokoladu u foliju i tako…

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Тајовићу,

    овај примјер који сам навео управо и говори о суштини сердара на гумну у апсолутном смислу.
    Наиме, потписници овога писма су оцијенили ужасно неправедним што је за успјех референдума било потребно да гласа за независност 55 одсто изашлих бирача. Неправедним, зато што је 54,99 одсто бирача, дакле апсолутна већина, могла бити за независност а да то падне у воду.
    Послије референдума су ти исти ликови “неправедност од 55 одсто” дигли на “праведних 60 до 100 одсто” потребних гласача за промјену државног статуса, али и још неколико пунктова Устава.
    Уставом Црне Горе је сада предвиђено да је за успјех референдума потребно да излазност буде 60 одсто. При чему, при излазности 60 одсто морају гласати сви, то јесте 100 одсто, за промјену државног статуса, а да при излазности 100 одсто треба за промјену бити цијелих 6о одсто грађана.
    Знате, овдје је суштина јасна- дупли стандарди, свирепост наметања нелогичног рјешења, недостатак морала, здравог смисла, чојства и јунаштва.
    Нико од бројних потписника овог писма није имао морала да се јави поводом предлога новог Устава. Значи, ради се просто о неморалним особама, јако обољелим од прилива негативних страсти, које нису достојне било каквог уважавања. Ништа више од тога. :)

   • Војин Николајевич says:

    Свим овим потписницима је било довољно да подрже и ставе у нови Устав да је за промјену државног статуса, и осталих битних норми Устава, довољно истих 55 одсто изашлих гласача и да имају много више. Као прво, тих 55 одсто никада нико не би достигао на евентуалном, и немогућем, новом референдуму о државном статусу, тако да би непрескочивост летвице била иста. Као друго, међународна заједница, прије свега САД, никада не би дозволиле нови референдум, нити промјену државног статуса Црне Горе.
    Ипак, иако би ефекат био исти, озмеђу логике и моралног пада је изабрано ово друго од стане потписника.
    Да констатујем, ако би било исто у будућности у свакој варијанти, или норми референдумској или по нормама новог Устава, грађани не требају бити разочарани, већ пресрећни што су видјели фантастични пад лицем о блато потписника горњег писма, наводних интелектуалаца и наводне елите тамне стране Црне Горе.
    Ја сам задовољан, господине Ладо, имам одличан материјал за текстове. :)))

   • Nikolajeviču,

    obzirom da ste vidno pravno potkovani dal možete da riješite par dilema? Jel se to odnosi na 60% upisanih ili izašlih građana, dal se to odnosi na predložene amandmane o državno pravnom statusu, kako je prošli Ustav RCG rješavao to pitanje, kako je to bilo definisano Ustavima bivših JU repuplika i Ustavom SFRJ i koliko to sve ima efekta, po kojem zakonu se raspisuje referendum i šta on predviđa itd., itd…

    Na stranu sve ali vi ste meni šampion svih nesuvislih priča u kojima nalazite poentu za svoje ciljeve što ide u skladu onog vašeg priznanja marketing je sve ostalo su sitnice.

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Ладо,

    ја сам већ ријешио те дилеме, али сте постали напажљиви.
    Господа потписници су били против услова да успјех референдума мора гласати 55 одсто изашлих бирача.
    Исти ти су послије референдума били за то да нова летвица буде 60 одсто уписаних бирача. Зато је проценат гласача за разну излазност разни. При излазности од 60 одсто- морају гласати сви, то јесте 100 одсто, за промјену државног статуса, а при излазности 100 одсто- треба за промјену бити 6о одсто грађана.
    Устав Црне Горе
    Члан 157
    Промјена чланова 1, 2, 3, 4, 12, 13, 15, 45 и 157 коначна је ако се на државном референдуму за промјену изјасни најмање три петине свих бирача.

   • Војин Николајевич says:

    Колико су дотични ликови унизили себе, најбоље показује следећи члан Устава Црне Горе…
    Члан 156
    Нацрт акта о промјени Устава усвојен је у Скупштини, ако за њега гласа двије трећине свих посланика.
    Усвојени нацрт акта о промјени Устава Скупштина ставља на јавну расправу која не може трајати краће од мјесец дана.
    По завршетку јавне расправе надлежно радно тијело Скупштине утврђује предлог акта о промјени Устава.
    Акт о промјени Устава усвојен је у Скупштини ако за њега гласа двије трећине свих посланика.
    ….

    Дакле, да би уопште дошло до референдума, за референдум мора прогласати двије трећине свих посланика.
    Укратко, до референдума не може доћи никако, јер за њега мора гласати 66, 66 одсто посланика скупштине, а они се провалише са условима од 60 одсто уписаних бирача на референдуму.
    Ха, ха, ха… Еуропејци и демократе…

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Ладо,
    да ми је неко рекао да из потпуне злонамјере потурим услове за промјену Устава Црне Горе, који ће максимално избламирати сердаре на гумну, ударити на њихов образ и част да их нико више не може опрати, ја бих предложио глупе услове који су дати у Уставу Црне Горе. Дакле, ти сердари на гумну су себи највећи непријатељи, и не знају куда ударају.
    Ево још једног детаља. Погледајте овај члан Устава који се може мијењати само референдумом, тј. не може се промијенити никако.
    Члан 4
    Црна Гора има грб, заставу и химну.
    Грб Црне Горе је златни двоглави орао са лавом на прсима.

    Штовани Ладо, на грбу мора постојати орао и лав, али ништа више није дефинисано и не мора стојати. Дакле, може се без референдума, простом промјеном закона, на грб ставити додатно крст са оцилима, штит шаховница, полумјесец са звијездом, албански орао и јеврејски знак, а избацити крстови, скиптар, шар, круна.

    Морам признати, ја сам ово схватио тек када су господа из Бошњачке странке правилно указала да осим орла и лава ништа није заштићено на грбу Црне Горе, те да је све склоно промјенама врло лако.

    Знате, сердари на гумну дефинитивно појма с појмом немају. Нису они за ово вријеме.

   • Nikolajeviču,

    vama je to jasno odavno o čemu se radi kao i da član koji navodite nosi naslov potvrda na referendumu. Dakle promjene koje se rade kroz skupštinu za određene članove moraju imati potvrdu na referendumu u mjeri koja je određena uopšteno, dakle može se tumačiti dvojako. Isto tako kada snage bliske vama osvoje vlast prvo će ići sa pregovorima o pridruživanju sa Srbijom i zavisno da li se radi o potpunom gubitku subjektiviteta Crne Gore, što nije bio slučaj u nijednom od referenduma primjeniće odgovarajući zakon koji će sami ili u saradnji sa drugom stranom, što je bio slučaj sa prethodnim, napisati a tu će demokratičnost snaga koje budete vi podržavali doći do izražaja pa ćemo se složiti koji je procenat adekvatan. U vašu demokratičnost ne sumnjam pošto ste se prije zalagali da glasa pola Srbije i imali disk sa građanima Srbije raspoloženim da adekvatno odgovore. Puno se govorilo o čuvenim avionima a niko ni riječ nije zucnuo o autobusima iz Beograda, za moje divno čuđenje obzirom da sam i sam upućen u par nelogičnosti ali u ukupnom nebitno. Dakle, kada dođu vaši prijatelji na vlast sve te odredbe koje navodite neće igrati nikakvu ulogu u nastojanju ostvarivanja vašeg cilja jedino će biti smetnja ukoliko taj naum bude podrazumijevao potpuno oduzimanje subjektiviteta Crnoj Gori i utapanja u granice neke druge države za sve ostalo biće dovoljno 50 + 1, ne morate biti zabrinuti toliko, mada je to i vama odavno jasno ali malo spinovanja i populističkog poentiranja u vašem stilu nikada na odmet.

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Ладо,
    дефинитивно немам потпуне истомишљенике по свим питањима, осим по поједним важним и суштинским питањима- гдје се апсолутно саглашавам са мојим колегама Црногорцима, као и са мојим колегама Бошњацима.
    За мог живота, а и много времена послије одласка Николајевича у царство небесно, формална међународна државна сувереност Црне Горе неће доћи у питање. Она никада више неће бити у заједничкој држави са Србијом, а то сам већ објаснио, и ту сам гарант под било којим условима.
    То што поједине државе имају међународну сувереност, али су ипак у апсолутном вазалном положају према царевима из САД је посебно питање за расматрање.

   • Војин Николајевич says:

    Lado Tajović kaže: “U vašu demokratičnost ne sumnjam pošto ste se prije zalagali da glasa pola Srbije i imali disk sa građanima Srbije raspoloženim da adekvatno odgovore.”

    Штовани Тајовићу,

    референдум је давно прошао, а Црна Гора је државно независна с једном малом примједбом, у њој се пита САД. У државној заједници Црна Гора није имала формалну државну независност, али није била у вазалном односу према Србији као што је сада у вазалном односу према САД.

    Зато, нема потребе да ми приговарате на битности форме, мени форма није важна већ суштина, а вама је форма важнија од суштине.

    Што се тиче диска са грађанима Србије који су из Црне Горе, на крају је одлучено да они не могу гласати на референдуму, али су зато сви остали који су поријеклом из Црне Горе, и налазе се у било којој држави у свијету, имали право да гласају.

    Рецимо, вјероватно је било исправно да- ако нису имали право да гласају једни, нису требали ни други да гласају. Али, ни то није битно. Битно је шта се дешавало послије референдума, и шта се сада дешава.

 20. I Perović i Milačić hrabro nastavljaju gdje su prije 65 godina stali oni što su pisali Rusima “ako ne povučete trupe mi ćemo se opet sastati”. Drugovi, mi moramo njegovati svijest o galaktičkoj kataklizmi koja prijeti da proguta milione sunaca i stotine hiljada kvadrata poslovnog prostora ako se ne čuje glas mudrih i hrabrih sinova ovog veličanstvenog podneblja.

  Zajebavate li me?

 21. Što imaju FB opozicionari protiv “crnogorskog Asada”, po njihovim lanjskim riječima, a tako im se dopada sadašnji sirijski Asad. Što je sirijski bolji!? Jel’ opet čuveni vojni analitičar pohodio Podgoricu, između dva izbora za mis gdje je on radno angažovan u žiriju, po difoltu, pa im objasnio kao i u slučaju Gadafija kako tamo teku med i mlijeko, njemu jesu zaista kada je posjećivao Libiju (ođe dođe smajli ali se Johan ljuti pa ništa)

  Uglavnom što kog mog zabolje za sve te budalaštine, mimo uobičajenog praćenja, pa da i po tom pitanju pravi proteste i širi svoj tupavi aktivizam? Zar je ikome potrebno objašnjavati kontraproduktivnost i besmislenost takvog djelovanja a koliko to smiješno izgleda ukupno suvišno je i govoriti.

  Ekipi sa IN4S-a odgovara anti NATO kampanja iz jednog jedinog razloga, jer im to kvari snove, a ovima koji su kupili neku drugu priču, nek ubodu slamčicu i ispiju taj sokić. Uzdravlje.

 22. Saudijska Arabija

  – Kraljevstvo Saudijske Arabije je proglašeno 1932 poslije osvajanja Hidžaza. Površina: 2.149.000 km2. Populacija: oko 26,2 milijuna od kojih je blizu 31 posto domaćih državljana; državna religija je sunitski islam u restrikivnoj vehabijskoj interpretaciji, no oko 10-15 posto Saudijaca su šijti . Glavni grad: Rijad. Na teritoriji S.A .su locirane „Dvije svete džamije” u Meki i Medini.

  – Uređenje: autokratska monarhija; kralj i premijer: Abdulah bin Abdul Aziz; prijestolonasljednik i zamjenik premijera: Najef bin Abdul Aziz.

  – GDP (PPP): ukupni 976.223 milijardi dolara; per capita 28.690 dolara (2010).

  Katar

  – Bivši britanski protektorat Katara je proglašen nezavisnim 1971. Površina: 11.437 km2. Populacija: 1.696.000, od kojih je 20 posto katarskih državljana; državna religija je sunitski islam, ali šijti čine oko 5 posto ukupnog stanovništva. Glavni grad: Doha.

  – Uređenje: autokratska monarhija; emir Hamad bin Kalifa Al-Tani; prijestolonaslijednik: Tamin bin Hamad Al-Tani; premijer: Hamad bin Jasin bin Džaber Al-Tani.

  – GDP (nominalni): ukupno: 173.206 milijardi dolara; per capita od 98.000 dolara (2011) je najviši na svijetu.

  Kuvajt

  – Prethodni britanski protektorat Kuvajta je stekao nezavisnost 1961. Površina: 17.820 km2. Populacija: 3.566.000; domaći državljani čine nekih 40 posto. Državna religija je sunitski islam i toj zajednici pripada možda 70 posto ukupnog stanovništva, dok su nekih 20 posto šijti. Glavni grad: Kuvajt.

  – Uređenje: kontrolirana ustavna monarhija; emir Sabah Al-Ahmad Al-Džaber Al-Sabah; premijer: Džaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah.

  – GDP (PPP): ukupni 136.495 milijarde dolara; per capita: 37.850 dolara (2010).

  Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE)

  – Sa ujedinjenjem sedam šeikata koji imali ugovore o protekciji sa Velikom Britanijom osnovana je 1971 nezavisna federacija. Površina: 83.600 km2. Populacija: 4,3 milijuna, od kojih je manje od 20 posto domaćih, dok je nešto više od 80 posto stranaca. 85 posto domaćih državljana pripada sunitskoj zajednici, a 15 posto šijtskoj. Glavni grad; Abu Dabi.

  – Uređenje: federacija 7 autokratskih emirata koju sačinjavaju Abu Dabi, Dubaj, Ažman, Fudžairah, Ras Al-Kaimah, Sardžah i Um Al-Kuvain. Predsijednik federacije: Kalifa bin Zajed Al Nahian, emir Abu Dabija; potprijedsednik i premijer federacije: Mohamed bin Rašid Al-Maktum, emir Dubaja.

  – GDP (nominalni): ukupni: 252.740 milijardi dolara; per capita: oko 50.000 dolara (2010).

  Oman

  – Oman, od kojega je Muskat nekada bio odvojen, najstarija je država Arabijskog poluotoka. Površina: 309.500 km2. Populacija: 3.608.000, uključujući 600.000 stranaca; pripadnici islamske ibadi sekte čine 67 posto domaćeg stanovništva, 32 posto su suniti, a 1 posto šijti.. Glavni grad: Muskat.

  – Uređenje: autokratska monarhija; sultan: Kabus bin Said Al-Said; premijer: Fahd bin Mahmud Al-Said.

  – GDP (PPP): ukupni: 75.000 milijardi dolara; per capita: 18.600 dolara (2010).

  Bahrein

  – Bivši britanski protektorat Bahreina je stekao nezavisnost 1971, a 2002 je proglašen kraljevinom. Površina: svega 750 km2. Populacija: 1.250.600, od kojih 235.200 stranih državljana; od domaćih 70 posto su šijti. Glavni grad: Manama.

  – Uređenje: etnokratska monarhija; kralj: Hamad bin Isa Al-Kalifa; prijesolonaslijednik: Salman bin Hamad bin Isa Al-Kalifa; premijer: Kalifa bin Salman Al-Kalifa.

  – GDP (PPP): ukupni: 22.656 milijardi dolara; per capita: 20.500 dolara (2010).

  http://www.h-alter.org/vijesti/svijet/petro-dolarske-monarhije-arabije-1

 23. Nama ce uvijek biti sladje RUSKO GOVNO OD JAMERICKE TORTE,
  hvala JAMERICI sto nas izbavi u WWI, WWII, od KOMUNIUZMA I TERORIZMA, ali niti JAMERICI NITI NOVINARIMA,
  niti INTELEKTUALCIMA CGe,
  ne mogu OPROSTIT, sto se ne BAVE NAJVECOM GLOBALNOM PLJACKOM,
  u istoriji COVJECANSTVA, dje je STOTINAK HOSTAPLERA MAHOM JAMERICKIH OPLJACKALO PLANETU ZEMLJU , DRZAVE, NACIJE I NARODE, za vise desetina hiljada MILIJARDI DOLARA, i sad svi GRCAJU U DUGOVE,
  ‘DEPOZITI SU PROPALI , ALI DUGOVI OSTALI I RASTU SVAKODNEVNO,
  i nase POTOMKE SU UVALILI U GOVNA DO GUSE,
  dok MOCNICI USIDRE JAHTE U PORTO MONTENEGRO I SIROM SVIJETA OD STOTINAK METARA, SREDNJA KLASA JE UNISTENA I PREZADUZENA,
  dok mi trosimo ENERGIJU NA GADAFIJA, SADAMA, MUBARAKA, A-SAD-A, PUTINA I LUKASENKE, a sto se PROSTITUTKI TICE, mogli bi POGLEDAT U RETROVIZOR, i one KURVE MIRINE&ZLOBOVE POZVAT NA ODGOIVORNOST, a tada je Misko Perovic stezao kais na GACE, i nije se SAGINJAO, ali nas sluzi PAMCENJE KAO I KOKOSKE.

 24. Kolega Tajoviću, mislim da se sa pozicije državljanina banana države od 600 hiljada grla ne mogu brinuti globalne brige. Baš zato, dragi crnogorski kolijega, ne nalazim motiv za takvu vrstu aktivizma. Motivi ove grupe anti-NATO zaglupljivača, koji opozicionu javnost mrcvare i uvlače u još jednu unaprijed izgubljenu bitku, su pretpostavljam različiti i kreću se od lične promocije, intelektualnog pozerstva pa do privlačenja ruskih „investicija“ (pragmatičnije krilo anti-NATO grupe). Svakako,lično sam protiv američkih osvajačkih ratova ali to ne moram ponavljati kao papagaj, kad već za to nisam plaćen, kao gore pomenuti. Ako sam bio protiv agresije na Irak i Avganistan, logično je da sam i protiv agresije na Siriju. Međutim, mislim da imamo previše lokalnih problema da bi se brinuli o globalnim.

  Što se tiče samog teksta, nisu problem stavovi Miodraga Perovića. Problem je što ovdje još uvijek postoje ljudi koji su od Miodraga Perovića nešto bolje očekivali. I udariće glavom u zid kao ovnovi još 10 puta i za koji mjesec opet napisati kako su ih Visti razočarale. Za mene je Miodrag Perović bio i ostao veće zlo od samog Đukanovića. Đukanović me bar samo materijalno uništava, ne pokušava uzgred da mi crnogorski kopilanluk nametne za nacionalni identitet.

 25. Interesantno je da tolika crnogorska pamet u spisku ne spominje AVNOJ i Ustav iz 1974. kao temelje cg samostalnosti nego badinterovu komisiju i kar-ingtonov plan.
  Prva dva su legitimna narodna volja a drugi dva kapitalisticke maskarade.

 26. Pored ovijeh extremnih cuvara americkih i ruskih interesa oni u sredini su uvijek najebali. To je sveta borba dva GOLIJATA, sveta borba dva zla. Ima li ko da brani ovaj zivot nesveti svakodnevni?

 27. Nikad u svijetu nije bilo toliko slobodnih medija ka sad niti toliko ropstva. Svako svakoga zarobljava kontrolisuci mu um.

 28. „Pojedinačna tiranska dela mogu se pripisati slučajnom, dnevnom stavu, ali serija ugnjetavanja započeta u kritičnom periodu i dosledno nastavljena posle svake promene Kabineta suviše jasno pokazuje nameran, sistematičan plan koji nas baca u ropstvo.” – Thomas Jefferson

 29. TOMAS DŽEFERSON (1743-1826) je upozoravao narod Amerike da se stvara nacionalni dug. Napisao je: „Da bismo sačuvali našu nezavisnost, ne smemo dozvoliti našim vođama da nas opterećuju stalnim dugovima. Mi moramo da izaberemo između ekonomije i slobode, s jedne, ili raskoš i ropstvo, s druge strane. Neophodno je da svaka generacija otplati svoje dugove – princip koji bi, ako bi se po njemu postupalo, uštedeo polovinu ratova u svetu.”

 30. Pametan coek se uci na tudjim greshkama a glup na svojim.

 31. Gospodine Johan aka Dojčilo,

  kad već neko drugi neće da vam kaže a sami ste zajapureni i zaslijepljeni do tih granica da nijeste u stanju uvidjeti čisto da ponovim da ste vi sami dokazali ono šta sam ja ustvrdio tako da suvišno išta više reći na tu temu dalje.

  Sa mnom je lako raspravljati jer se ja upravom držim argumenata i onog šta je opipljivo i stvarno i upravo sam vam bio ostavio teren koji ste vi izabrali i po kojem vi proklizavate. Problem nastaje sa vama i sličnim vama kada se dohvatite konspiracija i teorija izgrađenim u vašim glavama. Kada izgradite cijelu konstrukciju na takvim maglama i fantazmama koja treba da posluže kao opravdanje za vašu srdžbu i psovanje onda neumitno ta konstrukcija mora da se stropošta jer nema oslonca a ostaju samo pljuvačine koje koristite da bi prikrili sve nedostatke i nedosljednosti i u krajnjem i najkomičnijem dijelu to prišivate drugima. Još jednom da ponovim, samo se slabi kuraže psovkama, samo oni koji ne znaju šta reći svojim frustracijama daju tako odušak. E sada ako ovo šta ja pišem vi krstite ‘pljuvačinom’ onda, eto da se pohvalim, ja to radim sa stilom, dok vama i sličnima očito tog stila nedostaje.

  Ne branim ja ni Perovića, ni ovog, ni onoga, ni Šukovića, Đuranovića i ine, ja čak imam većim dijelom potpuno suprotne stavove. Ja branim princip. Princip da svako ima pravo na svoj stav, pa i onaj najcrnji depesovac i ima pravo izložiti ga a da mu se kao glavna kontraargumentacija ne ponudi cio splet uvreda i podmetačina. To je princip koji je uvela tzv. fejsbuk pseudo opozicija i to je princip po kojem smo na kraju svi na gubitku i to je ono što ovaj režim priželjkuje jer to je jedini teren na kome se oni snalaze i dajete im za pravo za sve njihove spletke. Svaki dodir sa njima se završava po onoj narodnoj ‘ko sa đecom liježe, popišan se budi’.

  Ono šta ja pitam u svemu tome koji moj, narod u Crnoj Gori treba da zanima Sirija, antigej aktivizam, antiamerikanizam, njemački ambasadori, anti NATO kampanja, Iran, Libija… Koji mozak kao glavni adut kontra režima vidi u tome tako što kiti Evropu i Ameriku ‘mafijaškim’, pa opet pozivaju sve njih da ih podrži protiv lokalne ‘mafije’, koji mozak je utvrdio da kroz prikriveno ruski antiglobalizam može doći do istinskih promjena u Crnoj Gori!? Intelektualno profanisanje par salonskih Če Gevara bez ijedne jedine ideje i dodira sa stvarnošću ne može dati rezultata i sve je tu u ukupnom jedan goli šminkeraj, jer da ima iole smislenosti kod njih ne bi im se moglo desiti da budu i za i protiv Asada u samo par mjeseci, što je samo primjer stanja svijesti crnogorskih nadribundžija.

  • Johan aka Dojčilo says:

   Gospodine Tajoviću,

   Cijenio bih da makar jednom iznesete nešto konkretno u ovoj polemici. Ali ne, vi se fanatično držite opštih mjesta i bestidno vršite zamjenu teza. Zato sam ranije pominjao Augijeve štale.
   Na primjer, kada, i na koji način, sam to ugrožavao princip da svako ima pravo da iznese i zastupa svoj stav, a koji vi navodno branite od mene, i to ničim drugim do uvredama i ružnim kvalifikacijama. To je samo jedna vaša podmetačina.
   Sljedeća u nizu, jeste ona o pro et contra Asada. Slijedeći vašu logiku, morao bih da pretpostavim kako ste bili pristalica bombardovanja SRJ samo zato što ste bili protiv Miloševića – ako ste bili! Dakle, biti protiv američke agresije na Siriju ne znači podržavati Asada, naprotiv! Milošević je bio sramotan dikator, ali da li je zbog toga bilo neophodno zatrovati narod osiromašenim uranijumom i zasuti ga kasetnim bombama?

   Da, vi jeste nadobudni ignorant, jer svoje oskudne impresije – stvorene samo na osnovu nekoliko komentara ili jednog teksta – sklapate u difamirajuće slike. No, to nije ono najgore, već što na osnovu njih stvarate čitave psihoanalitičke konstrukcije, sa isključivom namjerom da nekog popljuvate. U tom smislu ste podli intrigant. Još imate volje da se divite svojim brljotinama! Koje su, dabome, “sa stilom”, kako i priliči suptilnom Miškovom pioniru. I ne, ne branite vi Miška, nego sebe od svega što ima veze sa normalnom konverzacijom ili barem poštenom polemikom.

   • Gospodine Johane aka Dojčilo,

    ja sam iznio svoju tezu koju ste vi odmah u više navrata potvrdili i ja sam ostao na tome jer mi je to bila poenta. Sa vašim daljim analizama poštenih kurvi i američkih prostitutki i sl. vi ste sami sebe diskvalifikovali iz iole ozbiljne priče po drugim pitanjima i sve ostalo bi bilo golo gubljenje vremena. Vi čak ni taj neki prostor koji vam se otvorio ne koristite da istaknete svoju poentu već još dublje padate u kanal koji ste iskopali.

    Imam volju tek za usputne provokacije sve ostalo je davno izgubilo smislenost. Ubjeđivati vas i slične da svijet nije idiličan kako ste u knjigama čitali i da se kuća ne gradi ako se ne uprljaju ruke i da odgovornost znači nešto činiti a ne tek puko internetsko profanisanje do u ovom slučaju cijele geneze infantilnih ispada pojedinaca i veličanstvenih autogolova koji se postižu tom prilikom je zaista Sizifov posao jer vi i rezultate svega toga ne priznajete. Bojkotuje se sve pa i zdrava pamet.

    Ja očekujem sljedeće otvoreno pismo Obami đe će mu se pošteno napotezati i oca i majke na veliku radost režima. Još jednom da istaknem onu narodnu ‘ko sa đecom spava popišan se budi’, no đeca tu ništa nisu kriva. Sami sebe dovode u te situacije.

    Čisto opet da vam skrenem pažnju sa par podataka sa vikipedije;

    “Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanskom poluostrvu. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 -{km}-². Graniči se sa Hrvatskom (14 -{km}-) na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na sjeveru (225 -{km}-), Srbijom na istoku (203 -{km}-), Albanijom na jugu (172 -{km}-), a od Italije je radvojena Jadranskim morem. Dužina obale je 293,5 -{km}-.[7]

    Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. u Republici Crnoj Gori živi 620.029 stanovnika.”

   • Johan aka Dojčilo says:

    Gospodine Tajoviću,

    Žalim što sam uopšte ulazio u polemiku sa čovjekom koji je čitav svijet sveo na vlastitu mjeru, mjeru – kako ste rekli – sitnog provokatora i kafanskog cinika. U pokušaju da sve relativizujete, dospjeli ste tek do apostrofiranja “malenkosti”. Ako smo toliko mali, da s ravnodušnošću možemo posmatrati pokolje diljem svijeta,ili se čak tući na strani osvjedočenog krvnika, onda – do đavola s nama! A da sve to zastupa čovjek pod nickom Lado Tajović, naročita je perverzija!

    Sa druge strane, u svemu ostalom, niste iznosili nikakve činjenice. Vi ste, kao i uvijek, samo lijepili etikete, i onda ispod njih dopisivali prigodne po(r)uke. Poentirati na takav način, odlika je vašeg prefinjenog stila. Neka vas, imate pravo na takve prostakluke. Šta tim dobijate, drugo je pitanje. Nisam, kao vi, vikend-psihoanalitičar, da bih se odvažio na davanje dogovora.

    I kao što rekoh, vi samo vršite zamjenu teza. Niti sam se deklarisao kao antiglobalista, niti sam se predstavaljao kao revolucionar, još manje kao lokalni Don Kihot u krstaškom pohodu protiv globalnih vjetrenjača. Moj tekst je – sa svim svojim manama, kojih nije malo – kolumnu Miška Perovića markirao kao najobičniji proamerički pamflet, a njenog autora kao američku prostitutku, a što je uvjerenje koje se nije formiralo samo na osnovu ovog sramnog uradka. Nikakve konspiracije i teorije zavjera nisam pominjao, jer je profesor, veoma nekonspirativno, učinio ovu gadost. Uostalom, ovdje nije riječ o Rusiji i Americi, nego o nama i njima.

    Ipak, moram da primijetim jednu nelogičnost: da jedan cinik i nihilista par exellence, ima tako osjetljivu etičku žicu, kada siroti mali profiteri pate zbog neosnovanih napada online anonimusa, prilično je neuobičajeno. A kada sve to čini čovjek pod nickom Lado Tajović, to već nije samo naročita perverzija, nego i nečuvena parodija !

   • Mene jako zabavlja ovaj način rezonovanja koji promoviše Johan, prvo se čovjek ispljuje u tekstu time davajući oduška osnovnom pa onda optuži druge za to, neće navodno drugi da prošire temu, a o čemu bi!? kada su mu glavni argumenti uvrede, pa da on poentira i objasni kao da mu neko brani, drugi lijepe etikete a čovjek u svom prvom reagovanju te proglasi poštenom kurvom, miškolizcem…, hoće čovjek da priča o globalnim problemima a oni uopšte nisu ovdje na meniju, već ispadi i način razmišljanja nezrelih ljudi i jedan način djelovanja koji ovaj režim priželjkuje i kojeg preko tandema Beba – Kusovac plasira i tako fejsbuk pseudo opozicija sa sve ‘naprednim intelektualcima’ dobiše svoj ‘minut, dva’ i nađoše se da sa njima guslaju po istoj matrici. To je sad već pravi jam session sa sve otrcanim epskim stereotipima u kojem su svi pozitivci a samo je Miško Perović glavni negativac koji je potpuno nebitan lik u svemu tome ali pojedinima dobro dođe radi ostvarivanja svojih teza i ideja.

  • Ono šta ja pitam u svemu tome koji moj, narod u Crnoj Gori treba da zanima Sirija, antigej aktivizam, antiamerikanizam, njemački ambasadori, anti NATO kampanja, Iran, Libija… Koji mozak kao glavni adut kontra režima vidi u tome tako što kiti Evropu i Ameriku ‘mafijaškim’, pa opet pozivaju sve njih da ih podrži protiv lokalne ‘mafije’, koji mozak je utvrdio da kroz prikriveno ruski antiglobalizam može doći do istinskih promjena u Crnoj Gori!? Intelektualno profanisanje par salonskih Če Gevara bez ijedne jedine ideje i dodira sa stvarnošću ne može dati rezultata i sve je tu u ukupnom jedan goli šminkeraj, jer da ima iole smislenosti kod njih ne bi im se moglo desiti da budu i za i protiv Asada u samo par mjeseci, što je samo primjer stanja svijesti crnogorskih nadribundžija.

   То је то мој Ладо!!! Права дијагноза!

 32. Narod treba da zna istinu o svijetu u kome zivi. Zatim ne mora da bira izmedju dva zla nego da trazi najbolji odgovor kako proci pored dva zla.
  Pored Skile i Harbide – izmedju ostrice pluga i ostrice noza.

 33. Johane, svi komplimenti, a ova policijsko-doušnička pušačica i gutačica od Lada može samo da ga savije kao što to i radi u čitavoj svojoj potkazivačkoj karijeri.

 34. Kad sam prije mnogo godina savjetovao Medojevicu da provede Pokret izmedju Skile i Harbide -izmedju neoliberalne mafije i velikosrba, ne pristajuci ni uz jednu stranu, jer ce time ostetiti Pokret, on je izabrao za saveznika drugo zlo u borbi protiv prvog zla. Ostalo su posljedice.

 35. Narod u bezilazu izmedju neoliberalne mafije i velikosrba voljeo bi da postoji treci put, put ispravne i uspravne Crne gore, koja bi nudila raavnost svim njenom stanovnicima. Ravnopravnost je formula koja zlocinacke-kriminalne projekte o brzom bogacenju na racun drugih, bilo to drugih naroda u slucaju Vele-projekta ili na racun 90%stanovnistva
  u slucaju vjadajuceg neoluberalnog kapitalizma. Lose se pishe sluzincadi i jednog i drugog projekta.

 36. Da se primijetiti da se odje koriste argumenti zaracenih strana, iz svijeh orudja, a ne razlicita misljenja u jednoj drustvenoj zajednici – drzavi. Od vas ce se stidjet pokoljenja, ojhaaaa!

 37. Obzirom da imamo raznorazne mafije, a shodno prietnjama, istragama i napadima, jel’ realno da imamo i fejsbuk mafiju? Čak sumnjam na postojanje fejsbuk trojki…

  E što me nađe, što me nađe…

  • 93-e je izs vidjelo spisak ljudi, jednoj opstini, koje je imalo trebalo ukloniti.
   pored ocekivanih turaka bilo je i Crnogoraca koji su izdali kosovski savjet.
   slucajno ili ne na spisku je bio jedan moj drug iz mladosti Milo L. Spisak je “shifrovan” kao guslarska pjesma. Narodni pjesnik je bio organizator mitinga podrshke Milosevicu, clan DPS, kasnije SNP. Ratna (ne)sreca je htjela da se Slobodanova kobila raspadne na Kosovu i ne stigne da sprovede plan do kraja. Potencijalni dzelat i njegove potencijalne zrtve su zivi i zdravi a do kad ce ne znamo.

 38. Tajoviću, stari provokatoru ;)

 39. Crna Gora nema druge – price?
  Pozdrav izgrcke!

  • ima, kako nema, to ti samo tako izgleda, Crna Gora je jedan intelektualno izazovan i dinamičan ambijent. Svrati na portal za oko dvjesta – dvjestapedeset godina, vidjećeš da se stvari mijenjaju :D

  • Allahu Akbar,
   posao sam izgrcke, idem za tursku,
   pozdrav za nezavisno kosovo, reformisanog Dacica, mladog i pametnog Djukanovica i svajcarsku sir(iju),
   Sirija vas voli!
   Sir i ja iz ulja naravno!
   Crna Gora,
   sezona jesen/zima 2013/2014,
   pod sloganom:
   “Sto sam ijo sir iz ulja…sto sam ijo, ijo sam…”

   • “Sto sam sirijo, sirio sam, sto sam ijo, ijo sam…”

   • Pitanje za sve koji muku muce sa sirom iz ulja, posebno za vlasnika Monitora katodna cijev, i novinara LCD Monitora…
    Ako je stanovnik Srbije, Srbin, kako se zove stanovnik Sirije?

    Pomoc:
    Odgovor nije “Srbin”, “Crnogorac”, “Albanac”, “Hrvat”, “Amerikanac” i nije “Sirijac” i “Sirar”

    Odgovor javljam kad zgazim na tursko tlo, kao crnogorski srbin na pazaru iliti crnogorski hrvat basha u shopingu…vidjecu nakon srpske baklave i crnogorskog komada sirije, ije, ije iz ulja…nagrada za tacan odgovor ide u ameriku.
    Nagrada nije antraks i nije hemijskog porijekla, cista natura viva,
    pogadjate nagrada je…domaci komad sirije iz ulja!

    “Sto sam srbijo, ijo sam sam, sve sam sirijo, ijo sam…”

   • Ako je stanovnik Srbije, Srbin, kako se zove stanovnik Sirije?

    Tacan odgovor je:

    Sirak

    Sirak tuzni bez igdje ikoga.
    Tako se zove danasnji stanovnik Sirije.
    Milijarde laznih prijatelja i dusebriznika.
    Posto nije bilo odgovora,
    nagrada ce ostati u Turskoj.

    Uzdravlje!

 40. Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja nove ulice duge 150 metara, koja spaja Cetinjski put i Bulevar Džordža Vašingtona.

  Ulica je, kako je dodao, dobila ime po istaknutom državniku, osnivaču Emirata, šeiku Zajedu bin Sultanu Al Nahijanu, koji je doprinio ujednjenju arapskog naroda.

  Šeik Zajed je započeo i ostvario program izgradnje svoje zemlje, transformišući je od nerazvijene u modernu, bogatu i prosperitetnu državu, vizionarski izgrađujući zdravstvenu, obrazovnu i kompletnu nacionalnu infrastrukturu dostupnu svim građanima.

  “Davanjem imena ulici po ovoj istaktnutoj ličnosti, simbolično i trajno se čuvaju uspomene i odaje počast principima i vrijednostima koje doprinose razumijevanju i saradnji među narodima”, dodao je Mugoša, podsjetivši da je šeik Zajed svojevremeno bio aktivan član Pokreta nesvrstanih i veliki prijatelj SFRJ i Josipa Broza Tita.

  Mugoša je napomenuo i da je zajednički cilj Crne Gore i Emirata da maksimalno unaprijede ekonomsku saradnju i da investitori iz Emirata nađu svoj interes za ulaganje u razvojne projekte Crne Gore i njenog glavnog grada.

  On je istakao da je stambeno-poslovni kompleks Atlas kapital centar nastao “kao plod saradnje domaćeg investitora Atlas grupe i kraljevske porodice iz Abu Dabija”.

  Radove na Atlas kapital centru predvodi Atlas Grupa, zajedno sa kompanijom Abu Dabi Kapital Investment.

  Al Mansuri je dodao da Emirati u Crnoj Gori imaju i druge investicije čija je realizacija u toku, naročito u oblasti turizma, poljoprivrede i oblasti srednjih preduzeća.

  Na svečanosti, pored predstavnika Ujednijenih Arpaskih Emirata – zemlje čiji je utemeljivač i ujedinitelj bio sultan Šeik Zaid, prisustvovali su predstavnici grada i Atlas grupe.

  Njegova ekselencija sultan Bin Said al Mansuri, ministar ekonomije Ujedinjenih Arapskih Emirata, zahvalio je, kako je kazao, prijateljima iz Crne Gore, što ulica u glavnom gradu nosi ime osnivača UAE – sultana Al Zaida.

  “Ovdje smo danas iz tri razloga: prvi je potpisivanje protokola o zajedničkom mješovito-ekonomskom komitetu i saradnji između dvije zemlje, drugi je završetak radova na Atlas kapital centru i treći – otvaranje Ulice Šeik Zaida, osnivača UAE, na koga smo vrlo ponosni. Prije dvije godine kad sam bio ovdje, Atlas kapital centar je bio u izgradnji i bilo je dosta sumnji kada će biti završen. Međutim, danas sam jako ponosan na to što smo priveli kraju radove na ovom centru”, kazao je sultan Bin Said al Mansuri.

  On je istakao da veze između dvije zemlje jačaju, a “Atlas kapital centar je prvi u nizu projekata saradnje između Crne Gore i UAE“.

  “Moj motiv dolaska je upravo ta buduća saradnja, tako da će biti i dalje ulaganja u Crnu Goru. Očekujem da jednog dana imamo direktnu avionsku vezu između naše dvije zemlje i već radimo na tome”, rekao je Al Mansuri.

  http://www.cafe.ba/vijesti/108776_Ispunili-obecanje-Seik-dobio-ulicu.html

 41. …………..da je šeik Zajed svojevremeno bio aktivan član Pokreta nesvrstanih i veliki prijatelj SFRJ i Josipa Broza Tita…

  Nista se ovdje nije promijenilo ostala je ona KOMUNISTICKA PLJACKASKA svijest , koja je jos vise SOFISTICIRANA tako sto su pustili da danas moze UGOSTITELJ imati ne jednu no koliko god kafana ili drugog biznisa a po njemu klepaju li klepaju ili na drugi nacin putem javnog partnerstva preko njega isisavaju pare nasih gradjana , a ima jos hiljadu socijalistickih zakona i nezakona preko kojih ELITNI SOCIJALISTI pljackaju GRADJANE!
  Ili recimo imju nasi BIZNISMENI -jednog KRPELJA SOICIJALISTU iz ELITE koji ga STITI i snjim tali itd…..
  Inace ako su nasi “SLOBODNI”- preduzetnici usude da budu SLOBODNI spasa im nema ne gine im BANKORT,

  Ljudi prihvacacu ta pravila i sute da bi opstali a kako urediti stvari kada su sve socijalisti INFLITIRANI svuda UNIJE POSLODAVACA privredne komore sve i SVASTA ,

  ZATO GOSPODO PROPADAMO, kazu PENZIJE I PLATE GARANTUJU do DECEMBRA
  o ‘Boze i to KO KAZE VLADA !

  Uzimlju kredite da vrnu dolazece obaveze , a da se desi da im ne dadnu morali bi vrcat iz BUDZETA , a to ce se desit jednog dana ,

  Sada zatvaraju rupe KREDITIMA samo KREDITIMA , ove TAKSE i HARAC nijesi dovoljne ni za pukotine.

 42. Proćitavši Milačićev tekst u “Vijesti”-ma ostao sam bezazeknut. Pitao sam se da li je u pitanju cenzorski propust, možda igra da se pokaže demokratičnost i pravo na drugačije mišljenje od vlasnika. No, Perović je ispravio grešku. Američki ambasador će i dalje dolaziti na prijeme koje organizuju “Vijesti”, slati pisma podrške, osuđivati napade na “nezavisne novinare”, donacije će biti redovne. Istovremeno će taj ambasaor izjavljivati kako je Crna Gora primjer u regionu, pozdraviti fer i demokratske izbore koji su uvijek bilitakvi u Crnoj Gori…
  Potsjetiću, 15-tak dana prije Milačićevog teksta, “Vijesti” su mi kao čitaocu-komentatoru obrisali nekoliko komentara koji na mnogo blaži način osuđuju najvećeg teroristu na svijetu za koje ja Al-Kaida mala beba, a to su SAD.

  • “Potsjetiću, 15-tak dana prije Milačićevog teksta, “Vijesti” su mi kao čitaocu-komentatoru obrisali nekoliko komentara”

   :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

   Ti si moj idol! Bez zajebancije. Znači n e v e r u e m!!!

   • “Potsjetiću, 15-tak dana prije Milačićevog teksta, “Vijesti” su mi kao čitaocu-komentatoru obrisali nekoliko komentara” na datu temu, tj. jer sam se u njima kritički osvrnu na račun SAD i njihove raketno-bombaške “demokratije”. Samo si tu nebitnost izostavio :))
    Dakle, Tajoviću, takve su ti sve istine: otrgneš dio teksta ili ga izvrneš, i onda gradiš, gradiš, gradiš, praviš konstrukcije. A takvih graditelja i konstruktora je prepuna Crna Gora, zato smo tu đe smo.
    Inače, jedino se ti držiš programske šeme, svi ostali je manje ili više ne poštuju: uvijek znam(o) na koju temu ćeš se javiti, koji komentar će te “isprovocirati” da repliciraš :))

 43. Vozi Misko, dok si trn u oko ovim ANTIGLOBALISTIMA sa sjevera,
  kurcem nijesu mrdnuli za 100 000 zrtava o milione raseljenih zrtava A-SAD-A,
  a SAD se na ES A DE, skace kao SKOBALJ IZ MORACE,
  a za ovo sto te Sekule ne voli, Misko vodim te na VECERU KOD KRSTA.

 44. “Nemamo neoboriv dokaz”

  Bijela kuća jučer je priznala da nema “neoboriv” dokaz o uključenosti Assadovih snaga u kolovoški napad, ali da im “zdrav razum” govori da je odgovorna sirijska vlada. – Vidjeli smo rezultat tog napada na snimci – kazao je šef osoblja Bijele kuće Dennis McDonough. – Imamo li sliku ili neoboriv dokaz koji bi bio “izvan svake sumnje”? Ovo nije sud i obavještajna zajednica ne radi na taj način – dodao je McDonough, piše BBC.

  Američki državni tajnik John Kerry snažno je lobirao za vojnu akciju protiv Assada tijekom razgovora sa EU i arapskim ministrima vanjskih poslova u Europi. John Kerry tvrdi da dokazi govore “sami za sebe”. – Assadovo jadno korištenje kemijskog oružja znači da je prešao međunarodnu, globalnu ‘crvenu liniju’ – kazao je u Parizu nakon sastanka sa ministrima vanjskih poslova Arapske lige.

  http://www.vecernji.hr/vijesti/sad-priznao-kako-nema-neoboriv-dokaz-da-assad-stoji-iza-napada-clanak-610504

 45. Uspjeh se ne prasta u CGi, cim je neko za glavu visi, PROPALO PISI,
  jos ako je od GAZIMESTANA PROTIV VLASTI,
  a zadrza malo OBRAZA&CASTI,
  taj biti MORA, JAMERICKA KURVA,
  ili je premazan sa hiljadu masti,
  e moji ljudi, mojih mi mOOdi(muckova), od VAS ME NISTA NE MOZE IZNENADIT,
  kad prestanete da lajete i pljujete,
  plasim se, da ne pocnete da GRIZETE I UIJEDATE.
  Taj isti Misko je digao glas protiv NATO PAKTA I DOMACIH IZDAJNIKA,
  koji su kao PIZDE pucali iz LUKE BAR, da nam uniste potonji izlaz u SVIJET,
  e sad su junaci VASKRSNULI da pljuju po Misku.

 46. Miljovane, imam jedan bolji prijedlog. Miško Nagrda je vaš sunarodnik sa majčine strane. Doduše, plemenici niste pošto su njegovi iz Hota ali ste obojica “Mali i z(l)i”. Prijedlažem stoga da, mjesto večere kod Krsta, pođemo na ekskurziju na Prokletije gdje bih vam pokazao vašu bivšu đedovinu. Za vas sam ostavio mjesto suvozača a Miška Nagrde neka u gepeku, navikao je.

 47. Јохане, честитке! Оживио си овај портал.
  Јанковићу, Лепи никад није дизао глас против НАТО. Он је зарадио паре преко туђе грбаче, садећи тикве с домаћим и транатланским ђаволом а на штету грађана. Ако треба елаборат, но проблемос.
  Милачићу ако чујеш ове гласе: ЛАНСИРАЈ БУЛАВУ! Вперјод!

  • Kažu da je Miško naredio napad na Irak i da je on direktno odgovoran za svrgavanje Sadama. Ja lično ne vjerujem ali tako se priča.

  • Evo upravo sad vele da je Miško izazvao svjetsku ekonomsku krizu (SEKU), radi SEKE i da je smišljeno srušio tržište nekretnina. Jednom je kažu spustio cijenu nafte za 80% samo sa tri reda članka u Vijestima na 9 strani. Toliko je moćan a sve na štetu građana:))))))))

   • Није Мишко извео напад на Ирак ал је ЦКЛ-ом и својим Јевремима напао оно мало чистог ваздуха што ја било остало под овим небом крајем 90-их. Није свргавао Садама, ал је уздизао Мила и Брана. Није изазвао СЕКУ ал је помогао да и без СЕКЕ овдје неко недужан губи док је он убирао кајмак свог транзиционог мешетарења. И није ријеч о Мишку као појединцу, већ као спиритус мовенсу Друге фамилије.
    Да би га одбранио од Јевремизације и Милоизације, транзиционих мешетарења и ојађивања обичних и недужних, ти мораш да уведеш Садама, Секу, Ирак… Или да прибјегаваш оној типично балканској вјештини полемике у којој се на недостатак одговора на аргументе узвраћа “контраргументацијом” типа – јесте, а теби је жена курва.
    Тако је Миодраг и Друга фамилија нису напали Ирак и убили Садама, изазвали Секу, али су изварали и изманипулисали зарад личне добити толико пута да је и истина која стигне са те адресе постала проблематична.

 48. A kako izgleda borba i efekti crnogorske fejsbuk pseudo opozicije i sa sve angažovanim inetelektualcima najbolje oslikava ova scena. Plavi tim je DPS, on skoro pa i ne napada, zeleni su ‘naši’, oni su ovi što se samonapadaju. Milačić je onaj što je probao makazice, a Miško je na golu. Navijači u transu, n e v e r u j u…

  • Промијени дриблинг, вртиш само “бицикло”. Постао си као као Мркела, предвидљив а истнодушан. Промијени страну бар да збуниш противника, кад ти је већ антисистемско ФБ братство главни проблем.

   • исправка: ситнодушан

   • A priznaj da uživaš u fantastičnim autogolovima Milačića. Meni se kez sa lica ne miče a eto vidim da je ponovo postao Zeku Vojičiću omiljeni novinar. Malo li je. Doduše moram mu priznati uspjeh u jednom dijelu njegovog aktivizma, Cimbaljević je dao ostavku!!! Pašće i Milo vala :)))))))))))

   • Ниједан аутогол не може да се пореди са овим Мишковим (“Помагајте, плиз”). Досада је давао голове уз помоћ ФИФА, судија и мафије. Изгубио је компас од толико намјештања.

 49. “93-e je izs vidjelo spisak ljudi, jednoj opstini, koje je imalo trebalo ukloniti.
  pored ocekivanih turaka bilo je i Crnogoraca koji su izdali kosovski savjet. Spisak je “shifrovan” kao guslarska pjesma.”

  Planco, pusti me da pogodim. U pitanju je stara crnogorska junačka pjesma “Udar na ovce bega Ljubovića”, zar ne? Stani, da nije “Suđenje serdaru Šćepanu Radojeviću”? Šta znači ono pominjanje Mušovića i Ferizovića u pjesmi? Čija se tu glava traži, kakva je to šifra?

  Po interpretaciji prošlosti, vidim ja da u tebi i Pizz-u leži vaš rođo Šerbo Rastoder. Znate li, jadna vam majka, da se Šerbo od silnog lažinjanja šlogirao u jednu stranu. Sad junačku desnicu nosi u junačkoj ljevici a nos ispuvava samo na lijevu nozdrvu.

  • Haha! Dapace (sta god to znacilo???)

   Pjesma je napisana po ugledu na “Buna protiv dahija”, svaki svoga ubijte subashu. U ovoj pjesmi su pobrojani turci od nekog znacaja u “nenarodnom sistemu” a zatim Crnogorci, koji su izdali kosovski zavjet. Sve bi to bilo shvaceno pod sprdnju da guslar nije bio neko mudo u Dogadjanju naroda i podugo zatim.

   Fala ti, humoristican si!

 50. Sekule druze,
  Misko je moj kolega iz STS, kad sam ja obrca TESLINA OBRTNA POLJA izmedju uva, kod pokojnog Moma Nenezica, Misko je bio najbolji MATEMATICAR, a ja saborce ne ostavljam na FRONT, bez odbrane, ako su dosledni od Gazimestana, do danasnjeg dana, Misko nije GOLUB PREVRTAC, nego je stvorio nesto u sred CRNE GORE,
  nesto CRNOGORSKO, za razliku od mnogih ,
  cija su usta puna LJUBAVI ZA CGu, a FIRME I KONTA U PORESKE ZAVJETRINE, i jos liju suze i sline.
  Za moje porijeklo, vjerujem samo prababama i cukun babama na rijec da ih nije ni jedan AGRESOR SILOVA, a bilo ih je SIJASET, znam da su potoci suza PROLIVENI ZA TALIJANIMA KOJI SU BILI ZAROBLJENI I SLUZILI PO SELA, dali su plakale za ostalim OKUPATORIMA, to cu PITAT Serba Rastodera, jer si ti PRISTRASAN, naZiJonalne emocije ti pomrace UM&RAZUM.

  Samo DNK analizu prihvatam kao REALNU, za moje i tvoje PORIJEKLO,
  BABSKE PRICE I LAZNU ISTORIJU PLJEMENSKU NE UVAZAVAM, niti MITOVE O SPARTI I KOSOVU, koji nemaju veze sa STVARNOSCU.

 51. ANALITIKA: Često u svojim predavanjima spominjete temu globalne manipulacije…
  PAVUNA: Taj segment nazivam manipulatori. Ko su oni? Imate jako puno tih knjiga o teoriji zavjere, ali ja se ne oslanjam na to već na informacije koje dobijam od svojih studenata, saradnika, kontakata. Te manipulatore ja zovem – bankaroidima. To ime sam im dao zato što su banke u prvoj fazi imale ulogu da nam služe, tako da su banke u početku služile čovječenstvu. Međutim, sa tehnološkom revolucijom kompjutera i interneta prije 20-30 godina došlo je i do revolucije takozvanih investicija.
  Ali, to nisu bile standardne investicije već su to bile spekulativne internetske investicije u kojima su bankari angažovali i fizičare i matematičare koji su gledali i analizirali kretanja onih krivulja za njih. I nama se desilo da dok je svjetska ekonomija dobara bila 50 000 milijardi eura ili tako nešto, ova druga – spekulativna – je sto do hiljadu puta bila veća! To je ta fiktivna kompjuterska ekonomija, koja se još uvijek računa, ona negdje figurira i danas.
  Esencija toga je da svi ti koji su se igrali po bankama i manipulirali – nijedan nije završio u zatvoru. I dogodilo se da se pravno-politički segment stavio njima u sluganstvo; svuda vidim sluganstvo tim bankaroidima. Naravno, danas, u savremenom svijetu i nakon svjetske krize, njima nije više u interesu ovakva civilizacija jer će i oni propasti. Oni su mogli varati dok su koristili fizičare i matematičare kao svoje sluge, ali danas je taj sistem prepoznat i snimljen, tako da će teško moći da se radi istim tim načinom dalje. Barem vjerujem u to.
  Ivan KERN

 52. Miljovane, kad sam ja upisivao srednju, u STS su išli samo oni koji nisu bili za nešto bolje.

  Miljovane, Miško Nakaza jeste Golub Prevrtač. Sve što je “stvorio”, plod je manje-više suptilnog privrednog kriminala i protekcionizma režima ili stranih ambasada.

  Miljovane, mit je i “slobodarsko Cetinje”, mit je i “Carev Laz”. DNK analiza je istina a ona pokazuje da 35 odsto građana BJRCG ima isto poreklo kao stanovnici Arbanije, Kosova, Epira i Zapadne Makedonije.

  Miljovane, ja pristrasan? Da sam pristrasan ne bih srbendu Vulja Čejovića ubjeđivao da je etnički Albanac.

  • Mene ne moras ubjedjivat, ja sam po majcii od DREKALJE, ALBANAC,
   Srbi me od MILO-STE zovu SIPTAR.

   • ,Ahmet Zogu; - Milovan Vukov says:

    ….Mene ne moras ubjedjivat, ja sam po majcii od DREKALJE, ALBANAC,….

    hehe,haha , i Slavko bo BABI bese RIMOKATOLIK<

    o "BOZE!

    Zato ni ti Milovane nijesi za MONARHIJU iako UZUVAS tamo u TOJ DANSKOJ TRULOJ KRALJEVINI<
    ps.

    MOZE BITI da bi ti tijo i vise volijo da bidne,

    ,Ahmet Zogu; Бургајети,, познатoг као Скендербег III .

   • Ja sam za DINASTIJU PETROVICA i kotinuitet MONARHIJE,
    ali CEREMONIJALNE, da se pita KOLIKO I PJANI SA GACAMA,
    ili kao Danska i Engleska KRALJICA, ali za ukidanje PREDSJEDNIKA FICA NEJAKOGA.

   • PERJANIK za SERDARA MILOVANA says:

    BRAVO BRATE MILOVANE ,

    NEKA SE VALA NAS KRALJ pita bar koliko i VUJANOVIC,

    odnosno da ta PRESJEDNICKA ovlascenja ni manja ni visa predju na KRALJA i sve OK.

    TAKO je MILOVANE!

 53. Sjekula, niko ti ne moze otet Djurishica, ni Vasojevici. Djurishic je bijo Srbin iz ‘Ercegovine.

 54. Pavle Đurišić je bio Starovarošanin, odrastao je među muslimanima. Njegova kuća je bila preko puta džamije, gdje je bila diskoteka BOA, ne znam postoji li to više. Inače je iz Lješanske nahije, mada postoji predanje o porijeklu Đurišića iz Bosne.

  O Đurišiću nemam negativno mišljenje, o Vasovim potomcima imam. Izvinite Laufer i Brankode na đeneralizaciji.

 55. okreni konacno plocu says:

  pisac teksta bi morao obavezno da provjeri svoj iq…pocela ofanziva rusofila protiv amerikanofila i anglofila…

 56. Mene zanima kad ce odgovor Milacica. Ili su zakopali ratne sjekire? :)

 57. Nastavak saopštenja broj 10 (1) , bavi se analizom teksta napada šefa druge mafijaške familije, don Miodraga Miška Perovića, na optovreno pismo Marka Milačića američkoj ambasadorki Braun. Tekst dona Miodraga postavljen je u kurzivu, a komemntar na njega u tajmsu!

  Pomognite, please

  “Više nego ikada svijetu je potrebna Amerika, ali Amerika izmirena sa njim i samom sobom, Amerika koja vrši svoju planetarnu ulogu u poštovanju drugih i svojih vrijednosti – sa integritetom, sa pravičnošću, sa velikodušnošću, reći ću čak sa otmenošću, sa ljupkošću.”

  Nema sumnje da bi ovakva Amerika, bila potrebna Planeti. Ali je istina da ona nikad nije bila takvom kakvu je želi gornji citat. Naprotiv, potpuno otvoreno, pogotovo od trenutka završetka Drugog svetskog rata, a sve pod maskom demokratije (jedino je i ispravno reći: američke d e m o N k r a t i j e!) Amerika je postala apsolutni vlasnik skoro čitave Planete, njen totalni okupator i apsolutni izrabljivač. Hladni rat je bio dogovren sa Moskvom kako bi dao potunu slobodu i potporu za ostvarenje američke planetarne ambicije. Kubanska kriza, skoro sigurno dogovorena sa Moskvom, otovrila je neviđen put za bjesomučno jačanje finansijskog i vojnoindustrijskog američkog sektora koji će, onu slobodnu Ameriku, i njen divni narod ubrzo proždrati, ali će i Moskvi otvoriti put za jačanje isto takvog sektora u SSSR-u i zavođenje njegove neviđene otvorene diktature u samoj Rusiji, svimk njenim “republikama” i u samom Istočnom bloku! Valja sad podsjetiti: kao i Milošević, i Tito je bio amrički pion! To isto je Milo Đukanović!

  Tekst Marka Milačića “Ne pomažite, please” pokazuje zašto Crna Gora ne može izaći iz postojeće diktature ako joj ne pomognu vodeće demokratije savremenog svijeta, SAD i zemlje EU. Iza tog teksta leži negativ one svijesti iz koje se projektuje aktuelni crnogorski režim. Vladajući DPS na čelu sa Milom on Đukanovićem nastao je mutacijom boljševičkog totalitarizma koji, iako istorijski poražena svijest i ideologija, još uvijek obitava u glavi Marka Milačića i povelikog dijela crnogorske alternative.

  Gornji citat je laž don Miodraga Perovića br.1.

  Crna Gora ne može izaći iz postoje će diktature samo zbog jednog razloga: narod takav izlazak neće i ne želi. Takođe, Đukanovićevu diktaturu je kreirala i daje je joj punu podršku, održavaju je decenijama – SAD (u daljem tekstu – Amerika), ona ista koja je planirala i ostvarila ratni raspad Jugoslavije.Sve zemlje EU su dobrovoljni najobičniji pioni u američkim rukama. Ovo je istinit odgovor na pitanja: kako je moguće da Đukanović bude po sedmi put premijer, a jednom i predsjednik takozvane Republike Crne Gore? Kako je moguće da mu se ostavljaju otvoreni svi putevi mafijaškog djelovanja? Zašto nije odavno iza rešetaka? Kako je moguće da je zgrnuo krvave hiljade miliona? Kako je moguće da su Đukanovići postal svojevoljno nezvanična dinastija u Crnoj Gori? Kako je moguće da Đukanović nije izveden pred Haški sud kao optuženi za ratni zločin? Kako je moguće da ga demoNkratska Amerika, i isto takva EU, nije politički osudila zbog odbijanja da svjedoči protiv ratnog zločinca Miloševića?

  Kakao je moguiće da ga Amerika i Evropa u nebo dižu? Odgovor je sljedeći: on je njihov operativac koji sprovdi američke planove! U toku je izgradnja Male Velike Srbije!

  Nije tačno da je Đukanovićev otvoreni mafijaški režim nastao bilo kakvom mutacijom, kako don Miodrag Perović laže, boljševičkog režima. Ovđe se zločinački boljševizam upotrebljava kako bi se i dalje krila jedina istina: da je bivši Titov režim bio otovreno mafijaški, kao i Titova zaštita: bivša udba i JNA! CIA je samo skinula sa polnih organa (Adamov i Evin smokvin list na polnim organima) ondašnje komunističke mafije, likove Tita i crvene “proleterske zastave”, a postavila je na isto mjesto sakrivanja istine – Miloševića, Dražu Mihailovića i četničku zastavu sa lobanjom i butnim kostima! Kod Hrvata je, mnogo opreznikje i lukavije, na isto mjesto montiran Pavelić i ustaštvo, akod Albanaca – “prirodna Albanija”!

  Navodeći dvadeset pet ratova koje su SAD navodno vodile ili inspirisale, Milačić prećutkuje da prvih sedamnaest sa njegovog spiska spadaju u eru hladnog rata, kad je zajednički imenilac gotovo svih lokalnih konflikata u svijetu bio suprostavljanje najuspješnije demokratije u istoriji – SAD, izvozu revolucije iz SSSR-a i širenju imperije gulaga na ostatak svijeta. Smišljeno birajući za početak vremenskog intervala 1950. godinu, Milačić hoće da izbjegne da njegov spisak obuhvati i Drugi svjetski rat u koji su SAD ušle da brane Evropu i svijet od drugog totalitarizma XX vijeka – fašizma. Jer po kriterijumima koje je usvojio morao bi zaključiti da je i ratovanje SAD na teritoriji Evrope takođe izazvano militarističkim bićem SAD.

  Gornji citat je laž br.2. don Miodraga Perovića.

  NijeAmerika ušla u Drugi svjetski rat da bi spašavala svijet, nego da bi ga porobila, što je i ostvarila. Najveći njen plijen, pored teritorija japanskog carstva, bila je ratom masakrirana i namjerno, na istočni i zapadni blok, podijeljena Evropa koja je tim činom postala – teški i neizlječivi invalid. Čitavo poslijeratno vrijeme Amerika je bila u najčvršćim tajnim dogovorima sa Moskvom koja je postal njen, od Amerike same projektovani, lažni – neprijatelj, kao što je to, od trenutka rušenja Berlinskog zida i demontaže SSSR-a, projektovano postao islam, zajedno sa islamskim terorizmom kojeg je stvorila, vodila i navodila – Amerika! Ko je srušio njujorške tornjeve? CIA i izraelski MOSAD, i niko drugi! Svi ratovi koje je Milačić naveo, bili su vođeni samo sa jednim ciljem: pljačke, dominacije, a sve zbog prepunih sefova banki Rotšilda i njegovih piona, i stalnog jačanja koga? Vojno-industrijskog kompleksa.

  Što se demoNkratije tiče, demoNkratska Amerika, i isto takva Evropa, samo su nepobitni dokazi da je američka demoNkratija jedna od najvećih prevara u istoriji čovječanstva. Zajedno sa evropskim demoNkratijama. . .

  Milačić kao prominentni borac za ljudska prava brani suverenitet Sirije ignorišući jedno od najvećih demokratskih dostignuća savremenog svijeta, obavezu međunarodne zajednice da brani prava čovjeka u svim državama u kojima ih lokalna vlast narušava. Vlast gubi pravo da vlada kad forme njenog ugnjetavanja građana postanu drastične i međunarodna zajednica ima dužnost da prema toj vlasti primijeni i silu ako to dopusti Savjet bezbjednosti UN.

  Gornji citat je laž br.3. don Miodraga Perovića.

  Milačić u tekstu konstatuje istinu: da je Sirija suverena država. Obaveza međunarodne zajednice da brani prava čovjeka u svim državama, u kojima ih lokalna vlast narušava, postoji samo na papiru, a nikada, osim za zloupotrebu takve obaveze, nije upotrijebljena. Zloupotrebom od strane Amerike, i poslušnika joj, ta obaveza se pretvarala u golu laž i otkrivala stvarne ciljeve američke međunarodne “pomoći”. Da li je Srbija zločinački bombardovana da bi se makao Milošević? Da li je Milošević bio toliki idiot da, potpuno suprotno svakom elementarnom razumu i snažnom patriotizmu jednog Srbina, povede u rat malu i ubijenu Srbiju protiv NATO pakta? Da li je bio toliki ludak da je smatrao kako će malecka i izmučena Srbija taj rat dobiti pa i dalje ostati vlasnik Kosova? Ili je istina jednostavna: taj rat i zločinačko bombardovanje, tajno je dogovreno sa Miloševićem – mi te napadamo bombama i vojskom, a Srbija neka se brani. Tako mi uzimamo Kosovo, a ti nijesi izdajnik Srbije i srpstva!

  Da je istinita i jedna donova riječ iz gornjeg citata, Đukanović se ne bi održao ni dvadeset tri sekunde, a kamoli dvadeset i tri godine, sa namjerom da vlast drži sve do smrti, ali i da joj obezbijedi našljednike.

  Umjesto suptilne analize eventualne zloupotrebe moći jedine svjetske supersile nakon propasti komunizma (realnog socijalizma), koja po relativnoj ekonomskoj i vojnoj snazi prevazilazi sve države od Rimskog carstva do danas, Milačić nudi grubi ostrašćeni antiamerikanizam zakržljalog boljševika. Jer suptilna analiza morala bi da odgovori na pitanje da li zloupotreba Rusije na svoje pravo veta u Savjetu bezbjednosti znači sprečavanje ostvarivanja obaveze UN da prekrati zločin u kojem je Asad već ubio stotinu hiljada građana upotrebom avijacije, artiljerije i raketnog oružja kojim ga snabdijeva Rusija. Građana koji su se legitimno pobunili protiv korumpiranog diktatora.

  Gornji citat je laž br.4. don Miodraga Perovića.

  Dakle, za Miodraga Perovića Amerika ne zloupotrebljava moć? Slažemo se, nikako drugačije, nego je zloupotrebljava sve do kraja, i otvoreno. Koga štiti ovakvim lažima don Miodrag Perović? Sebe, svoju Drgu familiju, sve što je opljačkala, i štiti Mila Đukanovića, njegovu familiju i sve što je opljačkala, kao i diktaturu koju, navodno – isti don napada! Samo mu niko odavno, ništa ne vjeruje.

  Miodrag Perović napada Rusiju koja, navodno, zloupotrebljava pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, pravo koje joj pripada i može sa njim da raspolaže kako njena politika nađe za shodno. Ovo donovo laganje znači sljedeće: ako se ponašaš kako Amerika hoće, ti ništa ne zloupotrebljavaš, ali, ako je ne slušaš, ti sve zloupotrebljavaš, pa i svoje pravo koje ti pripada i koje koristiš.

  Na isti način se u Crnoj Gori, prema njenim stanovnicama i stanovnicima, ponaša Milo Đukanović, ali ga Miodrag Perović podržava podlo, ćitavih dvadest i tri godine, i to iz petnih žila.

  Milačić žali i za Moamerom Gadafijem koji je svoj doprinos antikolonijalističkom pokretu Libije od libijskog naroda naplatio tako što je nezakonito prisvojio preko četiri stotine milijardi dolara i uveo ličnu diktaturu. Milačić kaže da su SAD “zbog preuveličanih tvrdnji o civilnim žrtvama, nikad dokazanim” napale na Libiju, kao da libijski narod nije bio ustao protiv Gadafija teroriste koji je rušio avione iznad drugih država i u masovne grobnice u pustinji zatrpao hiljade protivnika sopstvenog režima.

  Gornji citat je laž br.5. don Miodraga Miška Perovića.

  Laž je da Milačić žali za Gadafijem. Milačić je ponovio činjenice koje se odavno znaju, koje govore da su Gadafija, iza zavjese, tajno pomagali, ne američki narod nikako, nego strukture koje u njegovo ime vode politiku, Gadafi bi kratko trajao, i nikad ne bi bilo onih hiljada zatrpanih u pustinji, da Amerika nije bila demoNkratska, nego demokratska. Razlozi napada na Libiju bili su lažni, a cilj samo jedan: uzeti je. Tako se i desilo. Je li Irak, američkim napadom, oslobođen od Huseinove krvave diktature i postao demokratski, ili je, zajedno sa iračkom naftom, stavljen u američki džep? Odakle sukob u Iraku – Suniti – Šiiti, a što bi sa Kurdima iračkim? Koga je, čitavo vrijeme diktature, podržavala Amerika? Huseina. A što bi sa Avganistanom? A što se sprema Siriji? A Iranu? A. . . ?

  Ostaje nejasno zašto je Marko Milačić protivnik Mila Đukanovića ako već žali za Gadafijem? Da li bi Milačić počeo da podržava Đukanovića ako bi Amerikanci ovom uskratili podršku ili, ne daj bože, počeli da vrše pritisak na njega?

  Gornji citat je laž br.7. don Miodraga Miška Perovića.

  Pitamo: zašto Milačić i drugi ne bi podržali Ameriku, ako bi krenula da omete jednim potezom metle, Đukanovića? Zašto don ne priželjkuje ovakav razvoj događaja, nego otoveno poručuje: na daj Bože da Amerikanci vrše pritisak na Đukanovića, ili mu, ne daj Bože, uskrate podršku. Unaprijed don Miško kuka, jer bi takav razvoj budućih događaja pomeo i don Miodraga i njegovu familiju, i oduzelo mu se sve što je donova familija opljačkala.

  Glavni razlog da napišem ovaj tekst je to što Milačić koristi svjetski poznatog intelektualca Tarika Alija da podupre svoj antiamerikanizam. Pošto Ali ne čita novine koje izlaze u našoj maloj deželi, nalazim za shodno da navedem nekoliko riječi o tome što u njegovoj knjizi Poremećenost svijeta, on kaže o sučeljavanju civilizacija i ulozi Amerike kao jedine supersile u savremenom svijetu:

  Gornji citat je laž br.8. don Miodraga Miška Perovića.

  Milačić nije antiamerikanac, naprotiv! Ali, on vidi propast koju američka poltika nanosi Planeti već decenijama, i to potpuno otvoreno. Ako don Miodrag laže za Milačića da je antiamerikanac, što don misli o SEBI kad otvoreno podržava i radi za pljačkašku, ratnohuškaču,ratnozlikovaču, genocidnu ne samo prema prema Crnogorcima, politiku Mila Đukanovića? Što reći o Džordžu W. Bušu mlađem koji je, dva puta, otvoreno pokrao izbore da bi se dokopao pozicije predsjednika? Pa zar nije i Obama antiamerikanac kada “vodi” ovakvu, po Ameriku i Amerikance nakaznu politiku? A što reći o Džordžu Bušu starijem? A o Kisindžeru? A o stotinama hiljada drugih američkih “političara”, a stvarnih zlokovaca. Sjeća li se više ko Donalda Ramsfelda i Dika Čeknija? Kolina Pauela? Medlin Olbrajt? Klintona i Klinotonove? I sve tako redom. . .

  “Biti popustljiv prema tiraniji, tlačenju, netoleranciji ili kastinskom sistemu, prema prisilnim brakovima, eksciziji, zločinima ‘iz časti’ ili porobljavanju žena, prema… nepotizmu, opštoj korumpiranosti,… pod izgovorom da oni potiču iz drugačije kulture, to nije poštovanje [druge kuklture]; po mom osjećaju, to je opšti prezir, to je aparthejdsko ponašanje – pa makar bilo sa najboljim namjerama na svijetu… Jer ništa nije svetije od poštovanja ljudskog bića, od očuvanja njegovog fizičkog i moralnog integriteta, od očuvanje njegove sposobnosti da misli i da se izražava”.

  “Da bi raznovrsne nacije prihvatile primat jedne od njih, treba da budu uvjerene da se taj primat vrši u njihovu korist, a ne na njihovu štetu.

  Naravno, SAD će uvijek imati protivnike, rivale i ljute neprijatelje… Ali većina naroda i lidera… sudiće po njihovim djelima… Čak ni upotreba njihove vojne moći, ako ne postane način funkcionisanja, ako ostane rezervisana samo za izuzetne prilike i ako podliježe prepoznatljivim principima, ako ne bude propraćena niskom krvavih brljotima, neće izazvati iste reakcije odbacivanja.

  Više nego ikada svijetu je potrebna Amerika, ali Amerika izmirena sa njim i samom sobom, Amerika koja vrši svoju planetarnu ulogu u poštovanju drugih i svojih vrijednosti – sa integritetom, sa pravičnošću, sa velikodušnošću, reći ću čak sa otmenošću, sa ljupkošću.”

  Naravno, da bi utekao od navedenih sopstvenih laži, don Miodrag Miško Perović bježi da se sakrije obimnim citiranjem Tarika Alija, to je njegov ustaljeni postupak. Kada će don da javno zapita Mila Đukanovića: kako kradeš izbore?; kako ih namještaš?; kako pljačkaš?; kako ubijaš?; kako mirno spavaš?; misliš li da si vječan; kako švercuješ drogu, cigare, oružje?; odakle ti ciklioni?; zar je tako slatko bilo podržavati Miloševića, biti mu saveznik?; zašto ukrade program LSCG, a zašto izdade i prodade Miloševića?; zašto posla onolike ljude u smrt?; zašto se ne proglasiš za kralja?; zašto si četnik i utapaš Crnu Goru u Malu Veliku Srbiju’; zašto ubi Crnu Goru. . .z a š t o? Odgovr je samo jedan: kompleks niže vrijednosti, pare i pare, moć, slava, pa bila i lažna, Al Kapone i tako dalje, eto to je. A kakav je takozvani narod? Skoro u cjelosti, isti kao Milo Đukanović!

  Kad je davao intervju Milačiću, Ali je bez sumnje pretpostavljao da je novinar makar prelistao njegove knjige. Po svoj prilici to nije bilo tako, pa na osnovu istrgnutog citata iz intervjua, Milačić misli da je i sam ljevičar kao i Ali. Nije svjestan da antiameričke ideje koje propovijeda, danas baštini desnica i antizapadni ekstremisti, ali ne i kritički orijentisani intelektualac Tarik Ali.

  Laž br. 9. don Miodraga Miška Perovića.

  Milačić nije ni ljevičar, ni desničar, on je novinar. Ovakve optužbe lažne, projektovala je CIA kao oružje, i stavila ih na raspolaganje zloglasnom kongresmenu Makartiju, jednom od najvećih američkih zločinaca, kad je, zbog davanja lažne podloge za jačanje finasijskog i vojnoindustrijskog kompleksa, nastao lov na takozvane komuniste, u svim slojevima američkog društva. Ovim zaokretom don izmiče Đukanovića kao predmet analize, a podmeće, sotonski, Marka Milačića. Po donu, Crna Gora treba da se bavi Milačićem, a ne nikako Đukanovićem. To je stvarni cilj dona i njegove udbaške bratije.

  Potpisujući se kao novinar Monitora, Milačić je napravio štetu tom nedjeljniku koji ima nekoliko suptilnih lijevo orijentisanih autora.

  Gornji citat je laž br.10. don Miodraga Miška Perovića.

  “Mnitor” je bio i ostao nejveća prevara režima, podmetnuta Crnoj Gori. Od svog osnivanja do dana današnjega, “Monitor”, čiji je lažni osnivač don, a osnovao sam ga stvarno Slavko Perović, ali ga je udba ga, preko dona Miodraga Perovića, odmah strpala u džep. Tu operaciju strpavanja vodio je don, što će postati praksa i za sve druge medije i imalo je samo jedan cilj: uništenje Slavka Perovića i LSCG. U okviru “Monitora” i lažnih crnogorskih intelektualaca, more akcija sa istim ciljem, vodio je stalno don Miodrag Miško Perović.

  http://obnovljenilscg.wordpress.com/

  • …………. Hladni rat je bio dogovren sa Moskvom kako bi dao potunu slobodu i potporu za ostvarenje američke planetarne ambicije. K..

   Zaboravi li ste rec ako vec nijeste jer me mrzi da citamtoliki tekst , da je Amerika DOGOVORILA sa ALKAIDOM da SRUSI BLIZANCE itd….

   Mada u NEKOM MUSLIMANSKIM krugovima i DRUGIM krugovima ta TEORIJA STOJI isto kao ona DA AMERICKA NOGA NIJE nikada KRAKA:A MESECOM itd……

   Naravnoi svi znamo da AMERIKA i te kako nije BEZGRESNA ali pristupajmo prici OBJEKTIVNO ,

   Amerika ima TOMOHAVK i druge sjekire ima SILU i naravno nije je ljutit i provocirat pogotovo ka MILOSEVIC i SESELJ te su sjecate se haha OKRECALI SVOJE SRPSKE RAKETE na RIM itd…..

   a nijesu ni PRACKU U DZEP IMALI !

   Ratiti sa AMERIUKOM a onda POSTAT njihove AVIJONE tik IZNAD NASIJA GLAVA da lete a neimat ih SUSTO GADJAT , ma ajte molim vas POKRITE SE S USIMA i snjima ka MILO DJUKANOVIC pametni te im se NI U KOM SLUCAJU ni U KOJOJ VARIJANTI ne zamjera !

  • Duboki, kao pasionirani čitalac Slavkovih tekstova, možeš li nam reći ko je napravio blog odabrani tekstovi i ko je pisao ove komentare na njemu?

   http://odabranitekstovi.wordpress.com/2011/06/29/marko-vesovi-pobjeda-29-06-2011-g/#comments

   • Probij duboki tu blokadu, možeš ti koju svoju reći bolje od Slavka, bez da si ti Slavko :)))))) što nije nemoguće ali je malo vjerovatno.

  • Војин Николајевич says:

   Od svog osnivanja do dana današnjega, “Monitor”, čiji je lažni osnivač don, a osnovao sam ga stvarno Slavko Perović, ali ga je udba ga, preko dona Miodraga Perovića, odmah strpala u džep.

   Вјероватно је требало да стоји овако…

   “…a osnovao sam ga stvarno ЈА- Slavko Perović, nesumnjivo ga je UDBA, preko dona Miodraga Perovića, odmah strpala u džep.

   • Obavezno veliko JA a ne malo, da ne bude zabune. Nego Nikolajeviči kad će ovi veliki antiglobalisti poselo da čini u matici? Ja dolazim ako će biti gost Smilja Avramov i Đorđe Vukadinović. Postoje velike šanse da neki kažu da je to UDBA organizovala ali šta da se radi. To je danas tako širok pojam da se podrazumijeva da iza svega ona vreba.

 58. Sinoć mi “crko” internet pa sam malo sjedio s obitelji.
  Fini neki ljudi…

 59. Slavko Perović LAŽE da je osnovao Monitor i nikakve eze nije imao sa njegovim osnivanjem!

 60. ohoooo!!! lele americi ko joj se kani, morace se bunker kakav kopat il je sve gotovo kad navale svapsko-ruski odredi sa zabjela i prekomorace. e kami nama svama, u sta vama zivot prolazi.

 61. Bogami skupila se jedna četa mala, četa mala ali odabrana. Kad se ide na Ameriku, comandante?

 62. Војин Николајевич says:

 63. Kinezi nam jebase majku, rade 20 casova a spavaju 4 sata, ako im ne posaljemo CECE, MECE, CICE, PICE I PINKOVIZIJU I MILOVIZIJU, da ih ZARAZIMO SA FARMAMA I KLADIONICAMA, da sjede i da zive kao mi u CRNOJ GORI, i da KUKU-MACU I TRTO-MOODE, o nama BRINE GARNIJER A DORMEO NAS JE U PAMET OMEO.

 64. a šta velite djetići ya ovu misao da su hrvatskasrbijabihicrnagora ;četiri jahača apokalipse medjutim priznanjem hrvatskog za europski službeni jezik ustvari hrvatskosrpskogsrpskohrvatskog svi smo bar duhobno u europi ratimir bože zvanog bracovojvodić odvjetnik beogradski

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: