Sindikati organizuju protest

zastava crne goreNakon što je Vlada Crne Gore riječima ministra finansija Radoja Žugića da “nema povlačenja” dala nedvosmislenu poruku građanima da je odlučna u namjeri da proslijedi na razmatranje (normalno i usvajanje) “krizni zakon”, sindikalne organizacije ostale su pri ranijojoj najavi da će organizovti protestni skup ispred Skupštine Crne Gore u ponedjeljak, 28.01. u 11 sati.

Zakon se odnosi na povećanje poreske stope na dvanaest odsto za zarade veće od 267 eura.

Jedina masovnija sindikalna organizacija koja neće pozvati svoje članove da se pridruže protestu je organizacija koju vodi Zoran Masoničić. Međutim to ne predstavlja veliko iznenađenje ako se uzmu u obzir njegova ranija djelovanja na polju sindikalne borbe, štrajk glađu radnika stručne službe njegovog sindikata i slično.

Premijer Milo Đukanović prije jučerašnjeg sastanka sa sindikatima izjavio je: “Ja sam spreman da se sretnem sa predstavnicima sindikata da razgovaram i da čujem eventualno bolje predloge koji vode ka bržem uspostavljanju fiskalne stabilnosti. Svaki potez koji se povlači u tom planu je bolan. Mi smo se trudili da povučemo onaj koji je podnošljivo bolan. Ako bilo ko može da mi ponudi bolje rješenje, ja ću s velikim zadovoljstvom predložiti Vladi da odustanemo od svog predloga i da prihvatimo to što je bolje rješenje. Ali sami predlog – odustanite od tog rješenja i srljajte dalje u deficit i u zaduživanje – nije dobar predlog i nikada ne bih na to pristao.”

Pošto sindikati očigledno nijesu predložili riješenje koje je prihvatljivo premijeru, zakon će vjerovatno biti usvojen. Da nije u domenu naučne fantastike sindikati su mogli predložiti mnogo toga, počev od stvarne borbe sa korupcijom i kriminalom koji jede Crnu Goru, oduzimanje imovine stečene na nelegalan način, prestanak finansiranja bahanalija i slično. Do toga nije došlo, već je razgovor očigledno vođen u  “bijelim rukavicama” sa ciljem da se objasni građanima da su baš oni sve ove godine vodili pogrešnu politiku i srljali u deficit i  zaduživanje.

Postavlja se pitanje zašto bi građani danas bili makar i jednim eurom kažnjeni za srljanje u koje su ih vodili zvaničnici. Možda iz razloga što su im vjerovali, ali valjda je primjerenije kazniti onoga ko je lagao.

Pu.Ku. (elektronskom poštom)

Comments

  1. Pogledajte šta govori danas Zdravstvo i Kap. Antena M
    Naslov “Osim Saveza sindikata protest neće podržati ni sindikati zdravstva i KAP-a”

    —-
    Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kaže da taj sindikat neće podržati protest s obzirom na to da su prije nešto više od godinu u okviru Sporazuma o politici zarada potpisali da će sarađivati u smanjivanju broja zaposlenih u javnom sektoru i odustati od različitih vidova sindikalne borbe do 2015. Odluka da li će se u ponedjeljak pojaviti ispred Skupštine je, međutim, na članovima sindikata pojedinačno, kaže Krivokapić:

    “Kod nas je najveći problem u zdravstvu ne ovaj krizni porez, vjerovatno će ga država zaštiti svojim mehanizmima ali ono što nam slijedi nije samo krizni porez nego će opštim kolektivnim ugovorom 0.5 odsto svima smanjiti. Ne može u zdravstvu biti izjednačen onaj koji radi godinu i ona koja radi 15 godina. Jer iskustvo je kod nas najznačajnija kategorija i to bi nas najviše pogodilo.”

    Radnicima zdravstva će već od marta, po ranije potpisanom Sporazumu, plate biti smanjenje od 3-5 odsto. A kada se na to doda i više od deset eura kriznog poreza suma nije mala:

    “Na godišnjem nivou bila bi od 200-500 eura umanjenja. Jedna zarada se praktično gubi. Ima još jedan podatak a to je sad da je u ovom vremenu Ljekarska komora našla da poveća članarinu sa tri na pet eura. Zašto sad?”

    Protest neće podržati ni sindikat Kombinata aluminijuma Podgorica. Predsjednik Rade Krivokapić:

    “Mi smo članovi Unije slobodnih sindikata I mislimo da je to samo fingiranje kao i prošlih protesta i šta se dobilo tokom prošlih protesta-ništa. Tako da na ovakve proteste koji ne znače ništa sigurno nećemo ići. Imali smo priliku na izborima, pokazalo se da vladajuća stranka ima podršku naroda. Izgleda da se kod nas neuspjeh i nesposobnost nagrađuje. Izvolite zaposleni u Crnoj Gori trpite šta ste izabrali.”

    Krivokapić, međutim, osuđuje uvođenje kriznog poreza. Upitan kako bi problem trebalo riješiti, ukoliko ne protestom, kaže:

    “Moj lični stav je da svi oni koji su se obogatili u Crnoj Gori u zadnjih 20 godina, da vrate samo dio državi mislim da krizu ne bi osjetili.”

    Iz Sindikalna organizacije Vojske Crne Gore su, međutim, poručili da će se pridružiti prtotestu u ponedjeljak, jer su vladine mjere štednje, kako su naveli u saoštenju jednostrane i zasnovane na sili. Na protest će, između ostalih, doći I Sindikat prosvjete ali I brojni nezadovoljni radnici poput onih iz Mljekare, Radoja Dakića I nikšićkih Rudnika.

  2. OOOOO neeeee…….Ponovo nas Kekovic brani !!Braco i serste,drugovi i drugarice naj….smo svi kolektivno!!!! Svi znamo sto je prosli put bilo. xaxaaxaaaxxaaxaxa
    Kekovicu ako nijesi spreman do kraja da ides bolje shedi kuci ne zamlacuj ovaj crni narod!!!!hahaahahahaahah
    Briga Miletu za proteste.xaxaxaxaa

  3. Evo Slavko sve brlja jutrosm izgleda da mu kasni nacionalna penzija a lovu je potrošio.
    Ostao mu je još samo DAN da prenosi njegove paranoične izjave. Sada brlja i sindikat.

  4. Hit dana su Zukorlić, Amfilohije, Izbori – ko će koga podržati, da li je Kluni uklonio bore sa testisa, Šta on voli u seksu, Šta nju nervira u seksu, Ko je koga izdao…

    Šta može Keković da uradi osim legitimno da pozove sa ostalima na protest? Izvolite junačine crnogorske, srpske, bošnjačke, albanske i ostali mrsomudi, dođite u poneđeljak ispred skupštine pa pokažite šta imate.

  5. javniservis.me/2011/12/22/23718/
    Prisjetimo se malo :-D

  6. http://www.dachau.oskarschindler.dk/ Danas je dan sjecanja na Holokaust, dan kada je prije 67 godina Crvena armija oslobodila Auswitc i covjecanstvu otvorila vrata u svijet ubijanja neduznih…

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.